Danas se otvara 22. Sa(n)jam knjige u Istri

Sajam knjiga otvara se danas u podne (Dejan ŠTIFANIĆ)
Sajam knjiga otvara se danas u podne (Dejan ŠTIFANIĆ)

Danas će se točno u podne u pulskom Domu hrvatskih branitelja svečano otvoriti 22. Sa(n)jam knjige u Istri. U programu otvorenja sudjelovat će angolski književnik José Eduardo Agualusa i veliki sirijski pjesnik Adonis, koji će Sajam ujedno i proglasiti otvorenim. Otvorenje će voditi glumci Livio Badurina i Dijana Vidušin, a ceremoniju će glazbom pratit pulski udaraljkaš Vedran Vojnić. Režiju svečanog otvorenja potpisuje koreograf i redatelj Matija Ferlin uz pomoć dramaturga i pisca Gorana Ferčeca.

Letak za dodatnih 10 posto

Mimo velikog broja književnih, ali i likovnih i glazbenih događanja, posjetitelje posebno zanimaju popusti prilikom kupnje knjiga, a za to je nadležna voditeljica prodaje na pulskom Sajmu knjiga Tina Zenzerović.

- Što se popusta i akcija tiče, srećom, uvijek imamo dobrih vijesti. I ove godine, na 22. Sa(n)jam knjige u Istri knjige će biti snižene od 10 do 70 posto, a pripremili smo i poseban letak koji donosi dodatnih deset posto na već snižene sajamske cijene. Letke ćemo dijeliti u gradu, posebno tijekom dviju subota za vrijeme održavanja Sajma, kao i na današnjem svečanom otvorenju u Domu hrvatskih branitelja, kaže Zenzerović.

- Zadnji dan sajma dodijeliti će se dvije nagrade. Jedna je naša, već tradicionalna, čitalačka nagrada Dr. Ivo Borovečki čiji će se dobitnik saznati na samoj dodjeli, a druga, Libar za vajk, koju smo pokrenuli prošle godine, namijenjena je svim našim kupcima.

Osim samog Sajma, Monte Librić će ove godine od 1. do 31. prosinca imati svoju kućicu na Giardinima u 'Čarobnoj šumi', s bogatom ponudom dječjih naslova.

Tina Zenzerović je, osim za prodaju, zadužena i za cijelu izložbenu postavku sajma.

- I mene je u ovu priču dovela ljubav prema knjizi. Stoga mi je najljepši dio posla prezentacijski dio i dodir s knjigom. Mauricio Ferlin ove je godine preokrenuo Sa(n)jam - za razliku od izložbenog,  gotovo galerijskog postava koji nas je zadnjih godina predstavljao, napokon imamo pravu knjižarsku prezentaciju. Knjige se s visokih stupova spuštaju nadohvat ruke svakom posjetitelju. Ovakav, puno transparentniji izložbeni prostor bit će, vjerujem, ugodno iznenađenje svim našim posjetiteljima, kaže ona.

Art kvart - pun arta

- Najveća je, možda, novost Art Kvart, novi izložbeni prostor koji je također oblikovao Mauricio Ferlin, a u sklopu kojeg će biti izložene brojne 'lijepe' knjige iz umjetnosti: likovnost, glazba, dizajn, strip, arhitektura… Bit će to najveći izbor knjiga iz umjetnosti do sada; u ponudi će se pronaći naslovi starijeg datuma te veliki izbor najnovijih knjiga različitih nakladnika.

Sajam svake godine u Pulu dovodi i knjige nakladnika iz regije, posebno one regije koja se i predstavlja u programskom dijelu. Ove će godine, možda, najveći naglasak biti na slovenskim naslovima, a s obzirom na regionalni program sajma "Ljubljana bere" ('Ljubljana čita') koji predstavlja književno-kulturnu scenu grada Ljubljane.

Posjetitelje očekuje dosad najveće predstavljanje nakladnika iz regije, a osim slovenske knjige predstavit će se i nakladnici iz Srbije, Crne Gore, Italije… Sam ulazak na Sajam, hol Doma hrvatskih branitelja, imat će posebne tematske štandove 'Ljubljana bere', 'Transatlantik', 'Libar za vajk' i knjige autora iz programa Sajma.

- Naglasila bih da će se na Sajmu moći pronaći i antikvarna knjiga. Ponovno nam s vagonima knjiga dolazi Antikvarna knjižara iz Rijeke Ex Libris, što nas zaista jako veseli, dodaje ona.

Na Sajmu će biti vodiči kroz više od 10.000 naslova koji će ove godine biti izloženi na Sajmu, diskretni, ali stručni i susretljivi pomagači pri kupnji knjiga.

- Ovako zahtjevan preokret u prodajnom dijelu Sajma ne bih mogla napraviti bez ovogodišnjeg savjetnika, poznatog hrvatskog knjižara Dražena Dabića, bez svog izvrsnog zamjenika Denisa Brandeisa, već spomenutog Mauricia Ferlina i naših sjajnih partnera iz Štand Expo te zaštitnika Sajma Infoart, zaključila je Tina Zenzerović.

Happy hour - dodatnih deset posto popusta

I ove godine bit će tzv. happy houri, koji će se održavati barem jednom dnevno tijekom 11-dnevnog sajma, za vrijeme kojih će se knjige - svaki dan drugačije tematike - moći kupiti na dodatnom popustu od deset posto. Velika novost je i što se, paralelno s ovogodišnjim sajamskim izdanjem, otvara i web trgovina, u kojoj će svi koji nisu u mogućnosti svratiti na Sajam moći naručiti naslove najnovije hrvatske produkcije. Web trgovina bit će dostupna na adresi knjizara.sanjamknjige.hr, a istoj će se moći pristupiti i s www.sanjamknjige.hr.

Sv. Nikola u utorak za najmlađu publiku Sajma

Najmlađu publiku razveselit će doček Sv. Nikole, koji će izložbeni prostor Monte Librića u Plavom salonu Doma hrvatskih branitelja posjetiti u utorak 6. prosinca u 19 sati. U sklopu dočeka organizirana je posebna akciju s dodatnim popustima na odabranu dječju literaturu. Doček Sv. Nikole objektivom će zabilježiti fotograf Sajma, a fotografije mališana sa Svetim Nikolom moći će se besplatno preuzeti na internet stranici Sajma knjige. Roditelje koji žele da njihovo dijete dobije knjigu na dar koju će im osobno uručiti Sveti Nikola poziva se da se prvog dana jave u direkciju Sajma, gdje će im se pomoći odabrati knjigu, koja će se moći kupiti uz dodatan popust za ovu prigodu.

Danas na sajmu

Otvorenje Sajma knjige u Istri održat će se danas u podne u Domu hrvatskih branitelja. U protokolu otvorenja sudjelovat će izaslanica ministrice kulture, načelnica Sektora za književno-nakladničku i knjižničnu djelatnost, Dubravka Đurić Nemec, gradonačelnik Pule Boris Miletić, pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica i direktorica Sajma Magdalena Vodopija. Režiju svečanog otvorenja potpisuje koreograf i redatelj Matija Ferlin uz pomoć dramaturga i pisca Gorana Ferčeca.

Prvi program na rasporedu je već u 17 sati a riječ je o tematskoj cjelini "Istra ispod kore", kada će se održati predstavljanje knjige Eveline Rudan "Vile s Učke: žanr, kontekst, izvedba i nadnaravna bića, predaja" (Hrvatska sveučilišna naklada, Povijesni i pomorski muzej Istre). Uz Rudan, sudjeluju Stipe Botica, Dario Marušić, Jelena Marković i Tanja Perić-Polonijo.

U 18 sati u Crvenom salonu bit će upriličen program Transatlantik, kada José Eduardo Agualusa predstavlja knjigu "Opća teorija zaborava" (MeandarMedia). Uz Agualusa, sudjeluju Tanja Tarbuk, Branko Čegec i Miroslav Mićanović.

U 19 sati u Razgovoru iza zavjese slijedi predstavljanje knjige Krešimira Bagića "Uvod u suvremenu hrvatsku književnost: 1970. – 2010". Također, uz Bagića sudjeluju Tomislav Brlek, Delimir Rešicki, Zoran Ferić i Olja Savičević Ivančević, a moderatorica je Emica Calogjera Rogić.

Noć pulskih galerija (s okusom Ljubljane) održat će se od 20.30 do 24 sata. U 20.30 Galerija Poola ugošćuje autoricu Metku Krašovec "Dnevniki/dnevnici", u 21 sat u Gradskoj galeriji Pula je izložba Jure Eržena "Na begu/Na bijegu", u 21.30 u Galeriji Makina slijedi otvorenje izložbe Danijela Žeželja "Divlji detektivi", a u 22 u Galeriji Cvajner izlažu Alenka Sottler i Hana Stupica: Ilustracije. Program je realiziran uz potporu Turističke zajednice Ljubljana i njihovog zaštitnog znaka "Okusi Ljubljane". (Zoran ANGELESKI, Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter