Danas rasprava o urbanističkom planu Rovinja

Kraće pripreme za gradnju (N. LAZAREVIĆ)
Kraće pripreme za gradnju (N. LAZAREVIĆ)

Prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grad Rovinj upućuje na javnu raspravu. Prijedlog plana bit će izložen od danas do 23. listopada u ulaznom holu gradske vijećnice, a javna rasprava održat će se 18. listopada u 18 sati u Domu kulture.

Prijedlog izmjena GUP-a utvrđen je na Savjetu gradonačelnika Rovinja Giovannija Sponze. Prethodno su analizirani stanje izgrađenog i neizgrađenog dijela grada, mogućnosti gradnje infrastrukture i vlasničkih odnosa, slijedom čega je predloženo ukidanje obveze izrade planova nižeg reda koji su do sada bili planirani.

Predloženo je ukidanje obveza izrade detaljnih planova stancija Laste, Cuvi i Sinčić, naselja Karmelo, gospodarske zone Lamanova, sjeverni dio Voltićeve ulice te zone između Rismondove, Radićeve i Iskrine. Uz to, ukida se obaveza izrade urbanističkog plana kontaktne zone kulturno-povijesne jezgre Rovinja.

Tamo gdje zakonske obveze nisu u potpunosti omogućile ukidanje izrade planova nižeg reda, izmijenjena je obveza izrade detaljnih u urbanističke planove, što također skraćuje proceduru i omogućuje veću fleksibilnost pri izradi idejnih rješenja i formiranja građevnih čestica.

Predložena je i izmjena urbanističkih parametara. U postojećim već izgrađenim stambenim naseljima predloženo je povećanje izgrađenosti s 30 na 40 posto. Uglavnom je riječ o naseljima u kojima je izgrađenost do 2005. već i bila 40 posto. Povećan je i maksimalan broj stambenih jedinica s pet na šest, odnosno apartmana, što će manjim iznajmljivačima omogućiti povećanje kapaciteta.

Izmjenama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara ukinuta je obveza izrade urbanističkih planova unutar povijesnih cjelina, osim iznimno područja većih kompleksa, kao što su bivši TDR, tvornica Mirna i bivši Istarski boksiti, već je kao podloga za izradu elaborata za gradnju dovoljna konzervatorska, odobrena od Konzervatorskog odjela u Puli. Na taj način skraćena je procedura dobivanja dozvola unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline, a nije zanemarena zaštita. Ovo je vrlo značajna promjena za lokacije kao što su Školjka, Stara hladnjača i Komunalni servis na Trgu na lokvi.

Unutar postojećih stambenih naselja s mješovitom namjenom omogućena je izgradnja manjih obiteljskih hotela te građevina društvene namjene, kao što su one za socijalnu skrb, predškolske ustanove i slično.

Predloženim izmjenama i dopunama GUP-a otvorene su mogućnosti znatnog skraćenja postupaka - od donošenja investicijskih odluka do realizacije poduzetničkih poduhvata kroz izradu tehničke dokumentacije za sve dozvole koje su potrebne, od uvjeta uređenja pa sve do uporabne dozvole. Smanjenje broja planova doprinijet će ubrzavanju ulaganja na području grada. (A. POKRAJAC)

 


Podijeli: Facebook Twiter