Danas prijevremeni lokalni izbori u općini Ližnjan

(Snimio Neven LAZAREVIĆ)
(Snimio Neven LAZAREVIĆ)

Danas se u općini Ližnjan od 7 do 19 sati održavaju će se prijevremeni izbori za Općinsko vijeće, načelnika i zamjenika načelnika. Pet je biračkih mjesta: birači s prebivalištem u Ližnjanu moći će glasati u općinskoj zgradi. Drugo biračko mjesto je u šišanskoj Zajednici Talijana, treće u Mjesnom odboru Valtura, četvrto u OŠ Muntić, a peto u OŠ Jadreški.

Sedam je kandidacijskih lista za izbor članova Općinskog vijeća: listu grupe birača predvodi Robert Dorić, listu HDZ-a Patrik Sever, dok je Dario Balde nositelj liste Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević. Nositelj liste Istarske stranke umirovljenika je Dražen Pisnjak, IDS-ove Marko Ravnić, SDP-ove Maja Cvek, dok listu druge grupe birača predvodi Ankica Piccoli. Maja Cvek i Paolo Demarin kandidati su za načelnicu i njenog zamjenika SDP-a, HSU-a, i HL-a - Stranke rada. Robert Dorić i Ankica Jurakić kandidati su grupe birača, dok druga grupa birača predlaže da načelnica bude Ankica Piccoli, a njena zamjenica Sanja Grgorinić. Marko Ravnić gradonačelnički je kandidat IDS-a i Istarskih laburista, a kandidat za njegova zamjenika je Matija Maurović.

Podsjećamo, općinska su tijela raspuštena odlukom Vlade od 11. siječnja zato što do kraja 2015. godine nije donijet proračun za 2016. godinu, niti odluka o privremenom financiranju. Vlada je tada za privremenog povjerenika postavila Ivana Alerića, koji upravlja ovom općinom u sve do prijevremenih izbora. Na prijelomnoj sjednici Općinskog vijeća održanoj koncem prošle godine iznenađenje je priredio SDP-ov vijećnik Zoran Milinković koji je glasao protiv proračuna. Glas protiv dali su i IDS-ovci Branka Peruško, Saša Škrinjar, Vanja Franković i Giuliano Valle, zatim Dario Balde iz stranke HSP AS te Marčelo Miletić, koji je u vijeće ušao kao član Hrvatskih Laburista - stranke rada, a odnedavno brani boje mlade stranke Istarski laburisti. Za proračun su pak glasali vijećnici koalicije SDP-HSU Davorka Peruško-Stipić, Klaudio Krivičić, Stanko Goldin i Boris Ruba te nezavisna vijećnica Ankica Piccoli. Presudno je bilo i što sjednici nije prisustvovao 13. vijećnik Nenad Ušić iz koalicije SDP-HSU. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter