Danas posljednji put Radio Pula emitira s Rive

Ludvig Slana život je proveo u najvećoj fonoteci u Istri (D. MEMEDOVIĆ)
Ludvig Slana život je proveo u najvećoj fonoteci u Istri (D. MEMEDOVIĆ)

Danas je posljednji dan da Radio Pula emitira s rive jer već od sutra program nastavlja s nove lokacije - iz zgrade nekadašnje Istarske banke u Ulici Hermana Dalmatina 4. Emitiranje uživo s Rive 10 završiti će danas završetkom emisije AT klub u 19 sati, a na novoj lokaciji započet će raditi sutra već u šest sati ujutro kada će gošća programa biti Agneza Urošević, umirovljena dugogodišnja direktorica Radija Pule, dok će program danas na staroj lokaciji zaključiti Jadranka Nišević koja će zajedno s Ludvigom Slanom i voditi prve sate programa na novoj lokaciji. Karlo Mirković bit će im tonski realizator.

Ispražnjena fonoteka

Nišević nam je s ponosom otkrila da je Slana bio njezin profesor glazbenog u osnovnoj školi i sada zajedno vode program na radiju.

Novinare koje smo jučer zatekli - radno vrijeme su provodili "prilijepljeni" uz kompjutore koji su odmah do prozora s kojih se pruža prelijep pogled na pulski zaljev - kažu da će im taj prizor najviše nedostajati na novoj lokaciji. Prisjećajući se lokacija odakle je Radio Pula dosad emitirala kažu da nisu bili oduvijek na rivi, iako je takav dojam u javnosti. Vele da je prvi istarski radio počeo emitirati daleke 1961. godine iz Ulice Sergijevaca, potom s Monte Zara, ali da su najduže bili na rivi. Sada se sele u prostore koje su nekoć koristili djelatnici Istarske banke. I najdugovječniji novinar talijanske redakcije Valmer Cusma jučerašnji je dan provodio radno. Njegova redakcija, gdje je radio gotovo tri i pol desetljeća, gotovo je ispražnjena. I ostali prostori posljednjih su dana u velikoj mjeri ispražnjeni. Najveća fonoteka u Istri gotovio je "oslobođena" tereta tisuća ploča, CD-a i magnetskih traka. Ostale su tek najstarije ploče, one iz 50-ih godina koje nam je s ponosom pokazao Ludvig Slana, dugogodišnji voditelj na ovom radiju. Za njega je ovaj prostor pun sjećanja i emocija te je nekako najtužnije prihvatio odluku o preseljenju jer je očekivao da će ovdje dočekati mirovinu. Koliko su djelatnici Radio Pule ponosni na svoje sadašnje i bivše kolege najbolje oslikavaju hodnici koji su puni fotografija i konzerviranih novinskih članaka o njima.

Novi moderni prostor

Inače, radio Pula je počela emitirati program 1961. godine, a 1969. počinje se razvijati i televizijska djelatnost. Studio za glazbenu produkciju (Studio 3) dobivaju 1983. godine, a do danas je ostao mjesto gdje su gotovo svi istarski izvođači snimali svoje albume. Jučer smo u tom studiju tako zatekli Aldu Spadu Pticu koji i dalje radi. Glavna urednica Radio Pule Tatjana Kaštelan kaže da se zbog promjene lokacije neće uskratiti slušateljima niti jedna emisija, a da će ubuduće ponuditi i nove sadržaje.

- Već sada djelatnici iz TV programa mogu raditi za radio, a radijski djelatnici za TV. Ubuduće će to biti praktičnije jer ćemo biti na istoj lokaciji. Naši slušatelji će radijski program moći i gledati putem video streaminga, najavila je Kaštelan.

Sanjin Berc, rukovoditelj HRT centra Pula, kaže da preseljenjem radija s rive i televizijskog studija iz Doma hrvatskih branitelja na novu lokaciju dobivaju moderno opremljen prostor s novim tehnologijama i nizom studija za radio i TV. Pojašnjava da će tamo raditi 50-ak djelatnika, od toga su polovica novinari, a druga polovica tehničko i tehnološko osoblje. Otkrio nam je i da studio za glazbenu produkciju (studio 3) neće biti preseljen na novu lokaciju te razmišljaju da ga doniraju sveučilištu ili nekoj drugoj instituciji u svrhu edukacije. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter