Danas počinju radovi ispred Arene


Za potrebe daljnjeg projektiranja uređenja okoliša Arene, ali i radi daljnjih arheoloških istraživanja, odnosno adekvatne prezentacije prostora uz najveći povijesni dragulj Pule i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj, danas, 6. lipnja, započinje razgradnja ogradnog zida iznad antičkog opločenja na zapadnoj strani Arene, javljaju iz Grada Pule.

Prilikom razgradnje zida u duljini od oko 76 metara kameni blokovi deponirat će se u skladište na Vallelungi. Uklanjanje kamenih struktura provodit će se pod arheološkim nadzorom, na temelju projekta tvrtke Kapitel d.o.o. iz Žminja, licenciranog poduzeća za radove na kulturnom dobru. Vrijednost investicije razgradnje ogradnog zida iznosi 81.500 kuna, a radovi se planiraju  okončati u roku od 15 dana. Tom će se prilikom fazno demontirati dio metalne ograde u zoni zahvata, koja će se po završetku radova vratiti u prvotno stanje.

Arheološki muzej Istre kao investitor projekta od nadležnog je Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Puli ishodovao sva potrebna odobrenja za arheološko istraživanje područja ispred amfiteatra da bi se dobila podrobnija saznanja o rimskoj prometnici koja prolazi tom lokacijom.

Istraživanja će se provoditi nakon uklanjanja recentnih kamenih struktura smještenih ispred zapadnog plašta amfiteatra. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter