Danas počinju prijave za upise u srednje škole

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Za 1.764 učenika koji su u Istri završili osnovnu školu 26. lipnja započinje upisna procedura za neko od 2.221 mjesta u prvom razredu neke od 24 istarske srednje škole. Danas, dakle u četvrtak 26. lipnja, počinju prijave osmaša za upise u srednje škole, a nakon prijave elektroničkim putem preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (na adresi www.upisi.hr) učenici će u sustavu moći provjeravati svoje osobne i druge podatke te ocjene.

Nakon te elektroničke prijave konkretni upisi u škole obavljat će se u ljetnom i jesenskom roku. Konačna ljestvica poretka u ljetnom roku bit će objavljena 11. srpnja, dok će slobodna mjesta za jesenski rok biti objavljena 23. srpnja.

Za razliku od prošle godine, učenici će ove godine svoj upis morati potvrditi vlastoručnim potpisom i potpisom roditelja/skrbnika na upisnici (koja se može isprintati s iste mrežne stranice preko koje se obavljaju prijave) u oba upisna roka. Tu potpisanu upisnicu u školu se mora donijeti u ljetnom roku do 18. srpnja.

Za one koji se ne upišu u ljetnom roku, prijave u jesenskome rok počet će 25. kolovoza, a konačna ljestvica poretka bit će objavljena 4. rujna.

U svim istarskim srednjim školama za upis u predstojeću školsku godinu planirano ukupno 2.221 mjesto, što je 406 planiranih upisnih mjesta manje nego lani, ali je ipak za tristotinjak mjesta više nego što je upravo završilo prvi razred, i 457 mjesta više nego što je istarskih osnovaca završilo osmi razred.

Lani je u istarskim srednjim školama bilo popunjeno 73 posto planiranih upisnih mjesta odnosno 703 mjesta u prvim razredima ostalo je nepopunjeno. Stoga gotovo sve kategorije srednjoškolskog obrazovanja bilježe pad broja planiranih upisnih mjesta.

U najbrojnije, četverogodišnje strukovne programe planira se upisati 912 učenika, u gimnazijske programe 660, u trogodišnje strukovne programe 501, u umjetničke 84, u petogodišnje strukovne programe 24, te po dvadeset u dvogodišnje programe i u program za djecu s teškoćama, a za Srednju glazbenu školu u Puli, koja je većini učenika koji ju pohađaju njihova druga škola, oglašeno je 56 mjesta za upis u prvi razred. (Davor ŠIŠOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter