Danas pocinje Vinistra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas u 13 sati svecano pocinje 17. izdanje Vinistre, velike godišnje izložbe vina i opreme za vinarstvo koja se do nedjelje održava u sportskoj dvorani Žatika. Predstavlja se 130 izlagaca, uglavnom iz Istre i središnje Hrvatske te susjedne Slovenije i Italije.

Na ocjenjivanje vina, maslinovog ulja i rakija pristiglo je više od šesto uzoraka, od cega trecina otpada na malvazije iz šest zemalja, koje se ocjenjivalo zasebno, pod okriljem drugog izdanja manifestacije Svijet malvazija. Svecana podjela odlicja najbolje ocijenjenima u svim kategorijama održat ce se u vecernjim satima, kada ce biti prezentirani i rezultati humanitarne akcije "Vinistra s ljubavlju".

Ovogodišnji sajam prate dva gastro dogadaja - Vinistra Gourmet u režiji tvrtke Radin R, te Okusi i mirisi Istre pod okriljem Agencije za ruralni razvoj Istre. Predavanja, okrugli stolovi i strucno vodene degustacije otvorene su za posjetitelje, ali samo do popunjenja mjesta.

U sklopu programa održat ce se i predavanja na temu životnog vijeka malvazije, te o Istri kao zemlji crvenih vina, ali i okrugli stol o afirmaciji domacih vina na stranim tržištima. U petak u 13 sati predstavnici MIH-a promovirat ce novi projekt pod nazivom Histria.biz, prodaju i promociju autohtonih istarskih proizvoda putem web shopa. O proizvodnji i tržištu vina u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji govorit ce gosti iz tih zemalja.

Pod nazivom "Vinoljupci i osnivaci" održat ce se izložba fotografa Renca Kosinožica i dizajnera Predraga Spasojevica, prerano preminulih umjetnika koji su udarili temelje vizualnog identiteta Istre. Vinarska zajednica ce se prisjetiti i tragicno preminulog kolege i glazbenika Andija Šipetica te njemu u cast održati lani zapocetu promociju cigara i biski.

Sajam je prva tri dana otvoren za posjetitelje od 10 do 19 sati, dok se zadnjeg dana, u nedjelju, zatvara u 17 sati. Dnevna ulaznica košta 80 kuna, dok za cašu za degustaciju valja izdvojiti još 40 kuna povratne kaucije.


Podijeli: Facebook Twiter