Danas počinje prikupljanje otpada iz čipiranih posuda

Uvodi se novi sustav prikupljanja otpada (M. ANGELINI)
Uvodi se novi sustav prikupljanja otpada (M. ANGELINI)

Na Novoj Verudi počet će se danas primjenjivati novi način prikupljanja otpada. Čipirani kontejneri u kojem su pohranjeni podaci o korisniku podijeljeni su stanarima koji su već godinama uključeni u projekt selektivnog prikupljanja otpada "od vrata do vrata" u sklopu kojeg se, jednom tjedno, prikuplja određena povratna ambalaža. Ovih dana uklonjeni su im zajednički kontejneri s ulica te je posve očito da je u ovom gradskom kvartu profunkcionirao novi način prikupljanja i selektiranja otpada.

Testiranje sustava

Direktor Pula Herculanee Igor Stari, pojašnjava da su u Puli, za temelj načina obračuna usluge komunalnog otpada odlučili da će to biti volumen posude i broj odvoza. I otud se krenulo.

- Cilj je postići što veći stupanj individualizacije da bi svako domaćinstvo imalo utjecaja i kontrolu nad količinom proizvedenog otpada, a time i na visinu svog računa. Iako uredba i precizno definirani okvir obračuna još nisu doneseni, baza će biti ili volumen posude i broj odvoza ili količina (kilogrami) proizvedenog otpada, ističe direktor.

Dodaje da je Herculanea krenula s pilot projektom u MO-u Nova Veruda gdje se nalazi oko 1.150 domaćinstava, od čega oko 800 u obiteljskim kućama, dok ostatak čine višestambene zgrade i poslovni prostori. Cilj projekta bio je, osim testiranja sustava s čipiranim posudama i poslovnim softverom, utvrditi potrebne volumene zaduženja za obiteljske i višestambene kuće, frekvencije odvoza, optimizaciju rute odvoza te prilagodbu na novi način prikupljanja da bi utvrdili normativ za lakšu podjelu u drugim dijelovima grada.

- Zadovoljni smo dinamikom projekta, podijelili smo posude obiteljskim kućama, ali potrebno je uskladiti cijeli sustav. Zbog toga smo i najavili pilot projekt i nećemo žuriti. Cilj nam je utvrditi sve potrebne parametre za kasniju podjelu i rad sustava. Mogu najaviti da su posude koje su bile na javnim površinama u Rohreggerovoj, Ulici Pulskih Španjolskih boraca i Bratulićevom prilazu povučene, a postepeno ćemo povući i ostale posude s javnih površina. Od ponedjeljka 18. svibnja, prema rasporedu odvoza koje su građani dobili u brošurama, prikupljat će se otpad. Građani Nove Verude mogu posude koje su zadužili, prema danu odvoza do 7 sati ujutro staviti ispred svojih kuća i otpad će biti zbrinut, ističe direktor Stari.

- Preostaje nam podijeliti posude za 15-ak višestambenih objekata. Posude su dodijeljene svima koji se nalaze u našoj evidenciji, a oni koji nisu u evidenciji moraju se javiti da bi posudu mogli zadužiti. Domaćinstva koja nisu u našoj evidenciji i koja ne plaćaju uslugu odvoza komunalnog otpada, uskoro neće imati gdje odložiti svoj otpad budući da postepeno povlačimo posude s javnih površina, ističe direktor Stari.

Individualne posude

Govoreći o reakciji građani na uvođenje drugačijeg način odvoza komunalnog otpada i činjenici da će odsad morati samo brinuti o posudi, direktor Stari pojašnjava da Grad ili Herculanea nisu samostalno odlučili uvesti drugačiji način odvoza, već je to zakonska obveza koju moraju provest, ali da imaju mali broj onih koji još nisu prihvatili novi sistem. Kaže da ljudi nisu svjesni pogodnosti jer uz bolju kontrolu troškova, građani više neće imati prenatrpane i neuredne posude ispred svojih kuća, posude neće šetati od ulaza do ulaza, neće zauzimati prostor na nogostupu ili mjestu za parkiranje, a radi se i o daleko pravednijem načinu obračuna usluge, ističe Stari.

Na upit kako je zamišljen način prikupljanja u višestambenim zgradama kaže da će veći broj domaćinstva dijeliti istu posudu.

- Centar Pule kojem gravitira oko 200 višestambenih zgrada, imat će podzemne posude s takozvanim otpadomjerima koji će registrirati svaku odloženu vrećicu korisnika i njezin volumen pa će se tako i naplaćivati. Kod ostalih višestambenih zgrada svaka će morati pronaći najpogodniju lokaciju u dogovoru s nama i Gradom. Ako je zgrada manja od deset stanova, onda zadužuju posude od 240 ili 360 litara pa ih je moguće smjestiti u njihovo dvorište ako ga posjeduju, ulaz ili drugi prostor unutar zgrade. Cilj je posudu individualizirati da bi isključivo stanari te zgrade bacali svoje smeće i na taj način utjecali na račun. Zato su stanarima višestambenih zgrada dodijeljene personalizirane označene posude s ključevima. Za zgrade koje imaju više od deset stanova, dodjeljuje se posuda od 770 litara ili više njih i radit će se tzv. ecobox - ograđeni i zaključani prostor u kojem su smještene posude kojima isključivo ta zgrada ili blok zgrada imaju pristup, pojašnjava direktor i dodaje da će se veće posude za sada zaključavati i staviti ispred kuće na javnu površinu, dok se postepeno ne izgrade ecoboxovi, ali je cilj smjestiti posude unutar prostora same zgrade da se makne što je više moguće posuda s javnih površina.

Dodaje da će se i dalje selektirati korisne sirovine, papir, staklo i plastika i to na način da će se izdvajati u za to predviđene vrećice koje će se prema rasporedu odlagati ispred zgrada. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter