Danas počinje Leron u Vodnjanu

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Večeras počinje dvodnevni 16. Međunarodni festival folklora "Leron" kada posjetitelje očekuju spektakularni nastupi brojnih folklornih skupina koji će svoje običaje i tradiciju putem plesa i autohtonih nošnji prezentirati na Narodnom trgu u Vodnjanu. Mimohod učesnika počinje u 20 sati, a svečano otvorenje festivala je u 21 sat nakon čega slijede nastupi. U subotu je nastup također najavljen u 21 sat, a u 23 sata je zatvaranje festivala i dodjela nagrada.

No, u subotu će se tijekom čitavog dana održati niz programa. U 10 sati je prijem kod gradonačelnika Vodnjana, u 11 je okrugli stol o šeširima, frizurama i ukrasima za kosu pri valorizaciji narodnih nošnji, a folklorne radionice su od 19.30 do 20.30 sati.

Sudionici ovog multikulaturalnog eventa su: F.A. Oteks Folk (Makedonija), KUD Dajla, GF Pro Loco di Castrovillari (Italija), Volkstanzkreis St. Johann ob Hohenburg (Austrija), La Clicca De Saint-Martin De Corelans (Italija), Folklorna skupina češke besede Daruvar Holubička, KUD Gorjanac, Zajednica Talijana Galižane "A. Capolicchio", Društvo perojskih Crnogoraca Peroj 1657 i Zajednica Talijana Vodnjana.

Ujedno, sutra će biti posljednji dan kada će posjetitelji imati priliku ove sezone otkriti zaboravljene recepte uz Ekomuzej - Istrian de Dignan i "Okuse tradicije" na Trgu Statuta u Vodnjanu, s početkom u 21 sat.

Organizatori Lerona su Zajednica Talijana Vodnjan i Talijanska unija, u suradnji s tršćanskim Narodnim sveučilištem uz financijsku podršku Istarske županije, Vijeća za nacionalne manjine RH, pod pokroviteljstvom Grada Vodnjana. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter