Danas počinje BLITZ

Osnivači Blitza - Tomas i Tihana
Osnivači Blitza - Tomas i Tihana

Treće izdanje BLITZ-a Međunarodnog festivala izvedbenih umjetnosti svečano se otvara večeras u Rovinju s početkom u 19.30 sati multisenzorijalnom performativnom šetnjom kojom će rovinjski Ensemble Antonio Gandusio & Guests publiku voditi rutom od Malog mola, kroz stari grad do terase Monte, na kojoj će pozdravne riječi i dobrodošlicu Festivalu uputiti DJ set riječke Madame Fature i Miće mace.

Festival koji će trajati do 5. rujna popularizirat će odnos s mjestom u kojemu se on događa i djeluje, kao i odnos ljudi s prirodom i napose čovjeka sa čovjekom, donoseći pregršt atraktivnih događanja, među kojim i tri nove festivalske sekcije.  

- Najmlađa, najslađa i ništa manje zahtjevna publika, ove će srijede, s početkom u 9.30 sati i kroz sekciju bLiTZ 4 kiDZ moći  uživati u predstavi "A tko si ti?" čakovačke družine Pinklec, dok će oni stariji, i to u istom prostoru, dakle kazalištu "Gandusio", u večernjim satima i s početkom u 21 sat imati priliku uživati u radu sekcije SURPRISES, odnosno Experimental Cinema Corneru, kutku za ljubitelje eksperimentalnog filma gdje će imati prilike odgledati radove talijanske grupe ZAPRUDERfilmmakersgroup, američkog redatelja Reynolda Reynoldsa te mlade nizozemske umjetnice Melanie Bonajo, a koji tematiziraju neke od ovogodišnjih motiva festivala - odnos čovjeka sa čovjekom, s vremenom, s prirodom, pojasnio je Tomas Kutinjača.

Slijedi 3. rujna i atraktivna predstava pod nazivom "L'estate. Fine" Teatro delle Ariete - koja će se upriličiti na području sv. Kristofora (Montero) s početkom u 19.30 sati. Petak, prijepodne (10.30 sati) rezerviran je za Rio Bar i književnicu, dramaturginju i redateljicu Ivanu Sajko, i za njen roman iz 2006. godine "Rio bar"- polifonijski tekst izvedbenog karaktera u kojem tri ženska glasa progovaraju o ratu, korupciji, tranziciji, ratnim zločinima, ali i o ljubavi, provinciji, turizmu, ženskosti. Upravo za Blitz 2015. Ivana Sajko u Rio baru čitat će isječke iz romana "Rio bar". U večernjim satima, točnije u 21 sat zakazana je i kazališno-plesna predstava "Stranac" u izvedbi skupine BADco. (HR), rađene po romanu književnika Alberta Camusa iz 1942. godine.

Posljednji dan Blitza, subota 5. rujna, bit će u znaku obližnjeg otoka sv. Katarina na kojem u će se dugim regenerativnim plesom uz underground elektronske zvukove probranih vinila svjetski poznate DJ-ice Rebekah Aff i uz regionalne institucije poput Felvera, Kristijana Molnara i Schwizarskog u Zagrebu, proslaviti još jedno izdanje ove manifestacije. 

- Event na otoku Katarini postavit će nove standarde u ponudi kulturno-zabavnih događaja u Rovinju i Istri. RootOnda nakon dugo vremena dovodi na teren, k tome u nekonvencionalnom terminu, kvalitetan plesni zvuk svjetski priznatih umjetnika. Kompletan doživljaj garantiran je samom energijom ove zaista posebne lokacije i njenim egzotičnim uređenjem, rekla je Tihana Mavrović. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter