Danas počinje a-festival "Izdavaštvo-akcija"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Društvo arhitekata Istre u suradnji s europskom platformom Future Architecture organizira "a-festival" (anti-festival, aktivistički festival, arhitektonski festival) pod nazivom "Izdavaštvo – akcija" koji se bavi društveno angažiranim umjetničkim i arhitektonskim praksama te njihovom potragom za zajedničkim djelovanjem usmjerenim ka društvenoj promjeni.

Festival počinje u četvrtak u pulskom Multimedijalnom centru Luka u 19 sati, kada će se održati predavanje na engleskom jeziku francuskog arhitekta mlađe generacije Léopolda Lamberta na temu "Arhitektura i kolonijalizam".

U petak u 19 sati u MMC-u Kustoski kolektiv BLOK predstavit će izložbu "Problem umjetnosti kolektiva – slučaj Zemlja" kroz koju će voditi Ivana Hanaček i Ana Kutleša, a bit će održano i predavanje Tamare Bjažić Klarin "Društveni angažman u arhitekturi 1930-ih". Izložba "Problem umjetnosti kolektiva" obrađuje Udruženje umjetnika Zemlja (1929.-1935.), kao primjer angažiranog djelovanja slikara, kipara i arhitekata i njihovog traženja odgovora na pitanje što je to lijeva umjetnost, umjetnost stvarana kolektivno i namijenjena za kolektiv. Uz dokumentarističke izložbene cjeline "Kuća i život" i "Selo", kao i ostale zajedničke akcije arhitekata izravno ili neizravno povezanih s grupom Zemlja, predavanje će se osvrnuti i na historijat njihovog umrežavanja.

U subotu u 11 sati u Galeriji Cvajner održat će se promocija Biblioteke Dobrolet. Zajedničkom inicijativom Društva arhitekata Istre, Filozofskog fakulteta Rijeke i zagrebačke izdavačke kuće Sandorf ove godine je pokrenuta knjižna edicija pod nazivom Dobrolet usmjerena ka razvoju arhitektonske kritičke misli. Urednici biblioteke su Luka Skansi i Emil Jurcan, a gošća urednica prvog izdanja je Ivana Perica. Riječ je o knjizi "Poglavlje o arhitekturi" mađarskog filozofa Györgya Lukácsa koja će se premijerno predstaviti u Puli.

Eksperiment "Izdavaštvo-akcija" odvijat će se tijekom trodnevnog "izdavačkog laboratorija", smještenog u prostorijama MMC-a Luke i na ulicama grada od četvrtka do subote. Radionica se sastoji iz tri etape: "Izdavaštvo-mjesto / Publishing Site" (pregovori oko zajedničkih aktivnosti i cilja, transverzalni procesi razmjene znanja), zatim "Izdavaštvo-radovi / Publishing Works" (intermedijska proizvodnja, koja uključuje i video-dokumentarista Matiju Kralja) i posljednji čin "Izdavaštvo-akcija / Publishing Acts" (razdioba tiskanoga materijala).

Projekt su potpomogli program Kreativna Europa Europske Unije, Grad Pula i Istarska županija. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter