Danas počinje 24. Vinistra

Mogućnosti tijela (D. MEMEDOVIĆ)
Mogućnosti tijela (D. MEMEDOVIĆ)

Svečanim otvorenjem u 13 sati ispred porečke dvorane Žatika danas počinje trodnevna, 24. Međunarodna izložba vina i vinske opreme Vinistra, koju organizira istoimena udruga istarskih proizvođača grožđa i vina. Na sajmenom dijelu izložbe svoja će vina iz odlične posljednje berbe, ali i starijih godišta, predstaviti stotinjak istarskih vinara, te tradicionalni gosti Vinistre, vinari iz slovenske Istre te iz Hrvatskog primorja. Na ocjenjivanju vina za ovogodišnju Vinistru dodijeljeno je rekordnih 69 zlatnih medalja za malvaziju, te 24 zlatne medalje za teran. Broj izlagača, pogotovo istarskih vinara, je također veći nego na ijednoj dosadašnjoj Vinistri, pa se organizatori opravdano nadaju i rekordnom broju posjetitelja.

Vinsku izložbu prati i bogat gourmet program u kojem će se predstaviti restorani Stancija Špin iz Poreča, Drugi peron iz Cerovlja, konoba Nebuloza iz Rijeke, Bacchus iz Poreča i porečka Ugostiteljska škola Antona Štifanića. Na programu je i više vinsko-gastronomskih degustacija, primjerice u petak vina i meda središnje Istre, u subotu pjenušaca vinarije Kocquelicot iz Gračišća, u nedjelju pjenušaca Misal Peršurić, rakija Istarska kapljica te vina vinarije Katunar iz Vrbnika na otoku Krku.

Partner ovogodišnjoj Vinistri je švedska vinska udruga Muenskankarna koja je proglasila Istru vinskom regijom 2017. godine, a prvog dana manifestacije Vinistru će obići i ugledni britanski vinski publicist Oz Clarke.

Vinistra je za posjetitelje otvorena u petak od 13 do 19 sati, te u subotu i nedjelju od 11 do 19 sati. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter