Danas počinje 23. Sajam knjige u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji, 23. po redu Sajam knjige u Istri bit će održan od danas pa sve do 10. prosinca u Domu hrvatskih branitelja, a svečano otvorenje je zakazano danas točno u podne.

Glavnu temu, Intime, u glazbene taktove pretvorit će glazbenik Darko Rundek i violinistica Isabel, a Sajam će proglasiti otvorenim veliki novinar, književnik i intelektualac Igor Mandić, koji će se na Sajmu predstaviti svojom novom knjigom "Predsmrtni dnevnik". Redatelji otvorenja su Mauricio i Matija Ferlin, a program otvorenja vodit će poznati pulski glumac Vedran Živolić.

Obiman i slojevit program

Obiman i slojevit program Sajma će se odvijati kroz tri programske cjeline "Intime", što je glavna tema Sajma, potom "Hercegovina čita", a poseban je program posvećen francuskoj književnosti naslovljen "A propos". Na rasporedu je više od 70 sajamskih događaja: predstavljanja knjiga, razgovora, filmskih projekcija, te programa za djecu i mlade s gotovo 200 sudionika. Tijekom Sajma o temama Intime razgovarat će se na okruglim stolovima "Kraj intime" i "Javnost intime na društvenim mrežama", a o intimnim temama govorit će brojni autori koji će predstaviti svoje nove naslove.

Ove godine je stručna, znanstvena literatura zastupljenija u odnosu na prethodne, ima i puno naslova na stranim jezicima. Respektabilan prikaz znanstvenog i stručnog izdavaštva koji će publika moći vidjeti na Sajmu nastao je u suradnji s Grupacijom nakladnika stručne i znanstvene literature.

Hrvatska nakladnička scena

Među izdanjima gotovo cijele hrvatske nakladničke scene koja će biti u ponudi na pulskom Sajmu, izlagat će i oko 50 istarskih izdavača. Dolaze i nakladnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije. Svaki dan na Sajmu bit će kao iznenađenje kupcima organiziran i Happy hour, koji će ponuditi posebne akcije s popustima na određene vrste knjiga. Među autorima koji će doći potpisivati knjige, iako ih ne predstavljaju na Sajmu, bit će Ante Tomić, miljenik pulske publike.

Posljednjeg dana Sajma, u nedjelju 10. prosinca, bit će dodijeljena čitateljska nagrada "Dr. Ivo Borovečki" najčitatelju Sajma i nagrada "Libar za vajk".

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Grad Pula, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske, a glavni medijski pokrovitelj je Glas Istre, a glavni pokrovitelj Zagrebačka banka. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter