Danas počinje 15. festival plesa u Savičenti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavom "Little Nemo" na zidinama kaštela Grimani talijanska skupina Il Posto Vertical Dance otvorit će večeras u 21.30 sati u Savičenti jubilarni 15. Festival plesa i neverbalnog kazališta, koji je od osnutka prije petnaest godina postao nezaobilazno odredište ljubitelja plesa tijekom ljeta u Hrvatskoj, kada trgovi i uličice tog istarskog gradića postaju svojevrsna plesna pozornica.

Zahvaljujući trudu Snježane Abramović Milković, umjetničke ravnateljice festivala, ova manifestacija svake godine donosi izvrsne predstave iz cijeloga svijeta.

Talijanska predstava "Little Nemo" počiva na međusobnom odnosu plesa, glazbe i arhitekture, a nadahnuta je slikama venecijanskog slikara Tintoretta. Izvodi se kroz vertikalni i zračni ples, što je zaštitni znak skupine Il Posto Vertical Dance koja je tijekom godina ostvarila niz koreografija na fasadama zgrada, mostovima, tornjevima, svjetionicima, samostanima, povijesnim palačama, ali i u kazalištima, muzejima i industrijskim građevinama.

Večeras će nastupit i korejska skupina Ahnsooyoung Company sa svojom verzijom "Labuđeg jezera", mješavinom hip-hopa i suvremenog plesa u 22 sata u kaštelu te Marjana Krajač iz Hrvatske s "Koreografskom fantazijom" u 23 sati u Mediteranskom plesnom centru.

Jubilarni 15. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat okupit će do 21. srpnja plesne umjetnike iz Koreje, Italije, Slovačke, Poljske, Španjolske, Belgije i Hrvatske.

Među predstavama koje će se četiri dana održavati u Savičenti su i "That's it" belgijske koreografkinje Sabine Molenaar, bivše plesačice iz Peeping Tom Collectiva, španjolska skupina Atempo Circ s kombinacijom cirkuserije i plesa u predstavi "Deal", a   poljska skupina plesača Zawirowania Dance Theatre izvest će predstavu "Closeness". Naravno, održat će se i brojne druge izvedbe. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter