Danas počinje 100. Tour de France

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jubilarno stoto izdanje najveće biciklističke utrke, Tour de Francea, počet će danas na Korzici, otoku koji žuta karavana nikad nije posjetila. Kako i priliči, za stoljetno izdanje organizatori su najboljim biciklistima današnjice spremili posebne etape, pa će tako žuta karavana proći mitskim planinama Toura, Mont Ventouxom u 15. etapi i Alpe d'Huezom koji će biciklisti u 18. etapi proći čak dva puta.

Pored ovih etapa, u oči upadaju i dva individualna i jedan momčadski kronometar, a sve će se završiti noćnom vožnjom ulicama Pariza 21. srpnja. Uoči starta utrke u kojoj neće biti hrvatskih vozača, dva su glavna favorita, uz nekolicinu vozača koji im mogu pokvariti račune.

Favorit broj jedan prema prikazanom prošle godine na Touru, jačini momčadi Sky, ali i ovogodišnjim uspjesima budući da je već ostvario četiri pobjede na prestižnim utrkama, je Chris Froome. Drugoplasirani prošle godine, ovaj 28-godišnji Britanac danas će startati kao prvi favorit utrke.

Glavni konkurent za ukupnu pobjedu bit će mu "Pistolero", Španjolac Alberto Contador koji je Tour osvojio već tri puta, 2007, 2009. i 2010. godine, ali mu je ova posljednja pobjeda oduzeta zbog doping skandala, zbog kojeg je morao propustiti i prošlogodišnji Tour. (R. CAR)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter