Danas orkanska bura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas bi u Hrvatsku trebala stici oluja Andrea zbog koje je mreža europskih meteoroloških službi Meteoalarm za Hrvatsku i Italiju objavila crvenu uzbunu. Ocekuje se da ce oluja donijeti ogromnu kolicinu oborina i iznimno jak vjetar.

Predvida se da ce bura na sjevernom Jadranu i u podvelebitskom podrucju bura danas puhati prosjecnom brzinom do 110 km/h, dok ce na udare dosizati cak 220 km/h, a nije iskljucena ni opasnost od visokih morskih valova. Brzina od 220 kilometara na sat znaci da je brzina vjetra jednaka onoj u uraganima cetvrte kategorije.

Dok ce nas na sjeveru Jadrana šibati bura, u ostatku države postoji opasnost od obilnog snijega ili ledene kiše. U unutrašnjosti bi moglo napadati 30-ak centimetara snijega, što ce uz vjetar, zasigurno stvoriti velike prometne probleme.

Zbog toga iz HAK-a vozacima koji trebaju putovati kroz gorska podrucja savjetuju da ne idu bez zimske opreme te da, ako je moguce, odgode put do smirivanja nevremena.



Pulski gradonacelnik Boris Miletic podsjetio nas je da vec godinu dana postoji Stožer za zaštitu i spašavanje na cijem je celu pulski dogradonacelnik Fabrizio Radin, a koji cine kljucni ljudi iz vatrogasne službe, Opce bolnice, Herculanee itd.

"Sve su službe pripremne od one koja održava ceste do Javne vatrogasne postrojbe i Herculanee, ali nadam se da se Puli nece dogoditi velika materijalna šteta, no s obzirom na to kakvo je vrijeme, to je teško predvidjeti", kaže Miletic kojeg smo uhvatili na putu iz Zagreba prema Puli i kaže da se jedva probio do Rijeke i kaže da ovakvo nevrijeme još nije vidio. "U Gorskom Kotaru se ne vidi ništa, a auto pleše zbog jakog vjetra", ispricao nam je.

Snježne oborine, doznajemo od nadležnih službi, jucer nisu uzrokovale vece probleme u odvijanju prometa. U Gorskom kotaru i Lici proglašeni su zimski uvjeti na cesti. Zabranjen je promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s prikljucnim vozilom.

Zimski uvjeti podrazumijevaju zimske gume na svim kotacima dubine utora od najmanje 4 mm te po potrebi korištenje lanaca za snijeg na pogonskim kotacima. U poslijepodnevnim satima uveden je mdrugi stupanj pripravnosti u Rijeci što znaci da su za nasipanje ceste spremna dva kamiona i odreden broj ljudi.

Kako i prilici prevrtljivom ožujku, vec sutra ce prestati sve oborine i bura ce oslabjeti, dok ce se u petak postupno razvedravati. Nakon nevremena ocekuje se stabilno i suho vrijeme. Jutarnje temperature nece porasti i još uvijek ce biti hladno, ali ce zato porasti dnevne, koje ce biti oko 10 stupnjeva.


Podijeli: Facebook Twiter