Danas odluka: Plomin 3 prihvatljiv ili ne?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ima li nade da Termoelektrana Plomin 3 umjesto na ugljen bude na plin? Što je s referendumom, što s ogranicenjima iz prostornog plana Istre, a što s obeštecenjem za Labinštinu? Je li posrijedi rekonstrukcija ili novogradnja? Tko ce graditi "trojku" - Nijemci, Rusi ili rovinjska Adris grupa? I kamo, pobogu, s ogromnim kolicinama ugljicnog dioksida koji ce nastati izgaranjem fosilnog goriva?

To su neka od važnijih otvorenih pitanja oko planirane "zamjene postojece TE Plomin 1 u cilju modernizacije i povecanja kapaciteta" - kako u HEP-u zovu Plomin 3 snage 500 MW na ugljen - koja su se u javnosti izlizala kroz više od dvije godine otkako je bivša Vlada odlucila o ubrzavanju gradnje elektroenergetskih postrojenja, odavno zacrtanih projekata u dokumentima Elektroprivrede.

No, sva ta pitanja morala bi biti relevantna i pri današnjem odlucivanju o tome dobiva li Plomin zeleno svjetlo Vlade. Naime, povjerenstvo za ocjenu studije utjecaja na okoliš baš danas odlucuje o prihvatljivosti projekta TE Plomin 3.

- Prestanimo se igrati djecjeg vrtica jer Ombla i Plomin moraju ici!, upozorio je nedavno prvi potpredsjednik nove, Milanoviceve Vlade Radimir Cacic da više nema otezanja s poslovima od nacionalnog interesa koji bi pogurali zamrlo domace gospodarstvo.

Izjavio je to taman što je s mjesta ministrice zaštite okoliša i prirode smijenjena Mirela Holy, koja je trebala donijeti nekoliko važnih odluka, izmedu ostalog i onu za Plomin 3, ogromnu investiciju od oko 800 milijuna eura.

Holy je zagovarala raznolikost energetskih izvora (pa tako i Plomin 3 na ugljen), ali i ustrajala na tome da procjene utjecaja na okoliš budu strucne.

Holy je, osim toga, porucivala da nije realno gradnju TE Plomin ocekivati prije 2014., a Cacic - ocito na suprotnom polu - da ce natjecaj za HEP-ovog strateškog partnera biti raspisan prije ljeta. Uzgred, istarski župan Ivan Jakovcic gurao je ideju da taj posao dobije Adris grupa bez natjecaja, a njemacki RWE, vec prisutan u tvrtki TE Plomin, navodno više nije zagrijan.

Kao trvenja u vladajucoj Kukuriku koaliciji neki su doživjeli i stalno podsjecanje istarske politicke vrhuške, predvodene županom Jakovcicem, na tretiranje regionalnog prostornog plana, koji je prihvatila i država (!), kao mrtvog slova na papiru. Taj dokument, naime, dozvoljava samo gradnju plinske elektrane, i to cetiri puta slabije od ove koja se Plominu sprema.

- Postojeci plan nije svetinja kada su ovakvi projekti u pitanju, odgovorila je pak Goranka Radovic iz resornog ministarstva. (Igor RADIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter