Danas odluka o izrucenju Perkovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na zagrebackom Županijskom sudu pocela je sjednica izvanraspravnog vijeca koje bi trebalo odluciti o izrucenju bivšeg celnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovica, kojeg Njemacka traži zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana ?urekovica.

Vijecem koje ce donijeti nepravomocnu odluku o Perkovicevu izrucenju predsjedat ce predsjednik Županijskog suda Ivan Tuduric. On je prije pet dana predsjedao i vijecem koje je, suprotno mišljenju suca istrage, zauzelo stajalište da Perkovic odluku o izrucenju može cekati na slobodi, umjesto u Remetincu.

Perkovic je na sud došao nešto prije 13 sati u pratnji svojeg odvjetnika Anta Nobila, koji nije želio davati izjave osim da "ocekuje zakonitu odluku suda".

Nobilo je ranije isticao da se njegov branjenik usprotivio izrucenju jer postupak pred njemackim sudom ne ocjenjuje kao "fer sudenje" te smatra da je u slucaju ?urekoviceva ubojstva nastupila apsolutna zastara.

Takoder, podsjetio je da u tom slucaju postoje dva rješenja o odbacivanju kaznene prijave koje je donijelo hrvatsko Državno odvjetništvo te da se Perkovica više ne tereti za organiziranje ubojstva, vec samo za pomoc u ?urekovicevu ubojstvu.

Perkovic je uhicen na Novu godinu kada mu je urucen europski uhidbeni nalog, a nakon policije je odveden u Županijsko državno odvjetništvo gdje se usprotivio izrucenju. Slucaj je stoga završio na Županijskom sudu, na ciju se odluku nezadovoljne strane mogu žaliti Vrhovnom sudu.

Nakon što je Perkovic pušten iz Remetinca Nobilo je izjavio da je uvjeren da do izrucenja ne može doci "jer za to ima nekoliko zakonskih prepreka".

U slucaju da Županijski i Vrhovni sud odluce izruciti Perkovica, najavio je žalbu Ustavnom sudu koja, po mišljenju dijela pravnih strucnjaka, odgada izrucenje.

Osim Perkovica, Njemacka traži izrucenje njegova bivšeg šefa u Službi državne sigurnosti Zdravka Mustaca, o cemu ce sutra odlucivati sud u Velikoj Gorici. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter