Danas odluka hoće li Čačić ranije na slobodu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povjerenstvo za privremeni otpust iz zatvora trebalo bi danas odlučivati o zahtjevu bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, koji je sredinom svibnja tražio da ga se pusti s izdržavanja kazne na koju je osuđen zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj 2010., doznaje se od njegove obrane.

Sa sadržajem Čačićeve molbe, ali i mišljenjem kaznionice o toj molbi, članove Povjerenstva upoznat će predstavnik kaznionice u Valturi, najverojatnije upravitelj ili načelnik službe za tretman.

Sjednici Povjerenstva bit će nazočan i Čačić kojem članovi tog tijela, nakon što čuju razloge za prijevremeno otpuštanje i mišljenje o molbi, mogu postavljati pitanja kako bi se eventualno uvjerili jesu li sazreli uvjeti za njegovo prijevremeno otpuštanje.

Povjerenstvo može prihvatiti Čačićev prijedlog, odbiti ili odložiti odlučivanje na tri mjeseca.

Odluči li Povjerenstvo da je prijevremeno otpuštanje Čačića opravdano, istovremeno će odrediti trenutak otpuštanja koji se može dogoditi istog dana, što je tražila Čačićeva obrana, ili nekog drugog dana.

Čačićev odvjetnik Rajko Mlinarić izjavio je Hini kako je siguran da su ispunjeni svi pravni uvjeti za prijevremeno otpuštanje Čačića te je izrazio uvjerenje da će on sutra biti pušten iz zatvora.

Povjerenstvo za privremeni otpust sutra bi na sjednici trebalo odlučivati o ukupno 40-ak molbi.

Bivši prvi potpredsjednik Vlade kaznu za prometnu nesreću s dvoje poginulih u Mađarskoj počeo je služiti lani 17. lipnja, nakon što mu je Vrhovni sud odbio žalbu na presudu zagrebačkog Županijskog suda, koji ga je osudio na 22 mjeseca zatvora, u skladu s presudom suda u Mađarskoj.

No, Čačićeva obrana smatra da je pritom došlo do pogrešnog pravnog tumačenja jer je, prema mađarskoj presudi, Čačić nakon polovice kazne trebao biti pušten na slobodu, dok se hrvatski sud vodi domaćim zakonom koji propisuje da za otpust nakon 11 mjeseci mora podnijeti posebnu molbu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter