Danas od 14 sati upis u srednje škole putem interneta

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Otkako je sredinom travnja počela prijava kandidata za upis u srednje škole, od danas se prva generacija osmaša koja će upis u srednje škole obaviti putem interneta, može prijaviti za obrazovne programe. Više od 45.000 osmaša diljem zemlje će tako od danas, pa sve do 26. lipnja, kada je predviđen završetak odabira obrazovnih programa prijavljivati za upis u najviše deset odabranih programa u pet srednjih škola.

Do tog zaključnog datuma, učenici će morati proći još nekoliko procedura koje su uvjetovane Odlukom o upisu u srednje škole, poput dostave dokumenata za kandidate izvan redovnog sustava obrazovanja RH.

Internetska stranica www.upisi.hr putem koje će se ove godine obavljati upisi u srednju školu, već je neko vrijeme dostupna javnosti, a učenici osmih razreda ondje imaju pristup svojim osobnim podacima, ocjenama i drugim elementima potrebnim za upis.

Rang lista kandidata, prema najavama iz ministarstva, obnavljat će se svaki sat tako da će učenici u svakom trenutku imati uvid u svoju poziciju na listi. Objava konačnih rezultata bit će 5. srpnja.

- Danas se učenici prijavljuju u obrazovne programe i odsad sve ide elektronskim putem, a sve obavijesti, bodovi, kvote i ostale informacije nalaze se na stranicama nadležnog ministarstva.

Mi ćemo 15. svibnja objaviti natječaj što se tiče upisa u srednje škole na području Istarske županije, no to će biti samo skraćena verzija onog što je već dostupno na internetu, pojasnila nam je Marija Ivić Kaćin iz Ureda državne uprave Istarske županije.

Prvu prijavu u sustav će danas u 13 sati poslati ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u Osnovnoj školi Antuna Kačića Miošića u Ludbregu, a sat vremena kasnije i službeno će na mrežnim stranicama započeti prvi e-upisi u povijesti hrvatskih srednjih škola.

Bodovni pragovi, podsjetimo, su određeni i fiksni, odnosno ostat će nepromijenjeni tijekom upisa. Za gimnazijske programe iznose 56 bodova, strukovne gimnazije 50 bodova, a za ostale programe četverogodišnjih škola 44 boda. Strukovne trogodišnje škole nemaju bodovnog praga. (N. SOFTIĆ, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter