Danas neizvjesno na sjednici pulskog vijeća

(Dejan ŠTIFANIĆ)
(Dejan ŠTIFANIĆ)

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, po prvi put nakon osam godina čvrste koalicije aktualne vlasti, pitanje je hoće li biti natpolovične većine prilikom usvajanja odluka. Pogotovo za najosjetljivije točke današnje sjednice, poput usvajanja Strategije gospodarskog razvoja Pule, potvrde laureata za najviše gradske nagrade te, posebno, izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja Svete Katarine - Monumenata.

Do raskida koalicije IDS-SDP vladajući su imali čvrstu natpolovičnu većinu, 15 od 25 vijećničkih mandata i lako su donosili odluke. No, u koaliciji je omjer snaga bio 10:5 u korist IDS-a gradska bi vlast danas, kao podnositelj prijedloga, mogla ostati bez podrške jer su se snage u Vijeću s raskinutom koalicijom IDS-SDP sada su se itekako promijenile. IDS-ovci, uz svojih deset vijećnika, podršku mogu očekivati od dojučerašnjeg SDP-ovca, predsjednika Vijeća Denisa Martinčića, kojeg je vrh stranke smijenio, a koji je bio jedini SDP-ovac koji je prije godinu dana u Vijeću podigao ruku u znak podrške za Brijuni rivijere. Pretpostavlja se da će vladajuće podržati i vijećnica Neta Žiković, koja se odmetnula od HSU-a, a koja je do sada podržavala projekte vladajućih.

- Osobno, u Vijeću još uvijek tretiram da je koalicija na snazi… Riječ je o strateškom projektu a tada ruke podižu i oni koji nisu u istim strankama i koji međusobno ne koaliraju, kaže predsjednik pulskog IDS-a i saborski zastupnik Valter Boljunčić.

Budu li SDP-ovci protiv, saveznike će imati u dvije vijećnice Nezavisne liste Loredane Štok, te koalicijskom partneru, drugom vijećniku HSU-a Radovanu Cveku. U čvrstoj oporbi je i pet vijećnika Ladonje. Tada će ključno biti kako će se postaviti dva vijećnika HDZ-a, Lovorka Tomičić i Janko Žužić.

- Ni najmanje me ne zanima odnos IDS-a i SDP-a. Isključivo se vodim onim što je dobro za Pulu i njene građane, rekla nam je HDZ-ova vijećnica Lovorka Tomičić. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter