Danas na Antonju objesit će pusta u Mostu

Maškarani mimohod u Buzetu održava se na pusnu nedjelju, 26. veljače (Arhiva)
Maškarani mimohod u Buzetu održava se na pusnu nedjelju, 26. veljače (Arhiva)

Čuvari pusne tradicije, od najmlađih do najstarijih, jedva su dočekali današnju Antonju ili blagdan sv. Antona. Maškare Jedinstvo, jedna od najvećih tradicijskih grupa Buzeštine koja objedinjuje mještane iz dvadesetak naselja i sela, u 18 sati objesit će pusta na stup srama u naselju Most uz rijeku Mirnu. Time kreće sezona maškara, najavio je Alen Brženda, predsjednik maškara Jedinstvo te dodao da se maske naveliko šiju jer pripreme traju već punih mjesec dana.

Zastava karnevala

Neslužbeni je to uvod u program Buzetskog karnevala koji službeno počinje u subotu, 28. siječnja, a već godinama ga organizira Turistička zajednica u suradnji s mjesnim odborima buzetskog područja i Gradom Buzetom.

- S obzirom da su Račičanske maškare iz Mjesnog odbora Krušvari ovogodišnji domaćini karnevala, ceremonijal primopredaje gradskog ključa održat će se u selu Krušvari, najavila je Mila Nežić iz TZ-a Buzeta. U Krušvarima će se zavijoriti zastava karnevala i objesit će se pust, krivac za sva prošlogodišnja zla koja su snašla sjevernu Istru.

Vladavina maškara proteći će u znaku čitavog niza maskenbala u mjesnim odborima kao i u samom Buzetu, malog maškaranog mimohoda djece iz vrtića i osnovne škole kao i dječje maškarane matineje, a karnevalsko ludilo doseći će vrhunac na pusnu nedjelju, 26. veljače, kada će se u Buzetu održati veliki maškarani mimohod Ulicom II. istarske brigade do Trga Fontana.

Maškare na Fontani

Očekuje se dolazak osam velikih grupa s buzetskog područja, kao i gostujućih grupa, oko tisuću maskiranih sudionika s brojnim alegorijskim kolima. TZ koordinira maškarani mimohod na Fontani od 1994., a od 2007. godine u sastavu je Hrvatske udruge karnevalista. Vladavina maškara završava 1. ožujka na Pepelnicu ili Čistu srijedu, suđenjem i spaljivanjem pusta te drevnom mlinarskom igrom na ruh po cesti od Svetog Ivana do Mosta.

Ćićski zgončari

Na krajnjem sjeveru Poluotoka ćićski zgončari pusta će objesiti u subotu. Sezonu mačkara otvorit će u Podgaćama u 16.30 sati i dogovoriti satnicu svoga bučnog pohoda. Ćićarija jedina u Istarskoj županiji baštini ovu vrstu pusne tradicije. Maškare, dijalektalno - mačkare Ćićarije, uz zgončare čine i divojke u kamižoteh - djevojke u starinskim narodnim nošnjama. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter