Danas Medunarodni dan zaštite životinja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni dan zaštite životinja, 4. listopada obilježava se svake godine kako bi se istaknula važnost životinja i odnosa prema njima.

Po podacima svjetskih organizacija, svaki dan izumre od 50 do 150 vrsta, a uglavnom ih ugrožava covjek.

U Hrvatskoj, u cijim ocuvanim staništima obitava velik broj životinjskih svojta ugroženih u Europi, strogo je zašticen velik broj vrsta iz skupine sisavaca poput vuka i risa, sve vrste šišmiša, dvije vrste dupina u Jadranu, te sve vrste dupina i kitova koji se u njemu slucajno zateknu.

Zašticen je i velik broj ptica, gmazova, vodozemaca, slatkovodnih i morskih riba, te brojni beskralješnjaci.

Ugrožene životinje u Hrvatskoj štiti zakon, koji, primjerice, propisuje 50 kuna kazne ako se kod nekoga nade jedan prstac, a sa 100 tisuca kuna bio bi kažnjen netko ako bi ubio sredozemnu medvjedicu.

U svijetu je poznato oko 1,9 milijuna vrsta živih bica, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više. Hrvatska je jedna od najbogatijih europskih zemalja po biološkoj raznolikosti i u njoj je poznato oko 38.000 vrsta, no pretpostavlja se da je taj broj znatno veci, cak do 100 tisuca.

U posljednjih nekoliko godina, primjerice, registrirano je 198 novih svojti kopnenih beskralješnjaka, 146 slatkovodnih i 20 svojti morskih beskralješnjaka. Otkrivene su i tri za znanost potpuno nove vrste slatkovodnih riba. To pokazuje da je stvarna biološka raznolikost u Hrvatskoj mnogo veca nego što pokazuju službeni podaci, navode u Državnom zavodu za zaštitu prirode.


Podijeli: Facebook Twiter