Danas kreće 48. izdanje Barcolane

(Elio VELAN)
(Elio VELAN)

Danas se u Trstu održava 48. izdanje jedriličarske regate Barcolana. Starta u 10.30 sati na startnoj crti koja se proteže od dvorca Miramare do obale nedaleko sjedišta jedriličarskog kluba Barcola Grignano koji od 1969. organizira najmasovniju regatu na Mediteranu. Jučer je u 18 sati, sat vremena prije zatvaranja upisa, bilo prijavljeno više od 1700 jedrilica. Valja podsjetiti da je rekord po broju upisa ostvaren 2002. godine sa 1968 jedrilica.

Organizatori se i dalje nadaju rušenju rekorda od 2000 upisanih jedrilica, no vjerojatno i ove godine to se neće ostvariti. Bilo kako bilo, govorimo o 25.000 jedriličara, članova posada koji će se danas naći na regatnom polju ukupne dužine od oko 16 nautičkih milja. Regatu će pratiti više od 250.000 gledatelja, i to su ukratko rekordne brojke masovne regate. Za danas se očekuje umjerena bura, možda i kiša, no po bilo kakvom vremenu, pa čak i po bonaci, Barcolana ostaje spektakularan događaj.

Već u petak cijela je tršćanska riva bila prepuna jedrilica. Naišli smo i na našeg krstaša iz Umaga, Shining, koji svake godine postiže zavidne rezultate uz bok najjačih posada i krstaša. Na rivi se usidrila i prelijepa jedrilica koja promiče ACI, tvrtku koja upravlja sustavom marina duž cijele jadranske obale od Istre pa sve do Dubrovnika.

Istrani dolaze na ovu regatu uvijek u velikom broju. Tu su odmah do njih po broju upisanih jedrilica Riječani, a ne nedostaju ni Dalmatinci. Svake godine organizatori unose novine u promidžbu regate. Razni se događaji razmjenjuju tokom svih deset dana koji prethode nedjeljnoj regati (Barcolana se tradicionalno održava druge nedjelje u listopadu). Ipak, jučer je bio udarni dan. Zabilježen je nevjerojatan promet na rivama, ali cijeli je grad živio sve do zore. Svaki, pa i najmanji kafić, osposobio se da primi masu koja je preplavila ulice od trga Goldoni pa sve do mora. Osim spektakla na moru, Barcolana je jedinstvena i po obimu marketinških aktivnosti.

Ove godine podignuti su bijeli šatori na površini od čak 40.000 kvadratnih metara gdje izlažu proizvođači i trgovci, vinari, pršutari te proizvođači svih vrsta pića i hrane. Duž rive možete naći sve što vam treba za jedrenje, od majice pa do najsuvremenijeg vinča ili motora, predstavnike gotovo svih proizvođača jedrilica na Jadranu i Mediteranu.

Uz središnju regatu, koja se održava danas, proteklih je dana upriličen niz zanimljivih jedriličarskih manifestacija: u petak je održana regata jedriličarskih ekipa iz devet sveučilišnih središta, među njima bili su i studenti Sveučilišta iz Rijeke i Zagreba. Isti dan održana je regata optimista s mladićima iz gotovo svih jedriličarskih klubova Jadrana: od Splita pa do Trsta, uključujući normalno i zapadnu talijansku obalu. Jučer ujutro održana je regata oldtimera, odnosno takmičenje starih, prelijepih drvenih jedrilica.

Ako danas mislite otići u Trst, parkirajte auto u predgrađu grada i koristite gradski autobus. Nemojte pokušati doći do središta grada. Ako vas pak zanima samo regata, najbolje je smjestiti se negdje na proplancima Krasa, oko Prošeka (Prosecco) je najbolje, ili pak u neposrednoj blizini velike crkve u predjelu Monte Grisa. Neće vam trebati dalekozor - regatno polje bit će vam kao na dlanu. (E. VELAN)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter