Danas kontrola vozaca i pješaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policija ce danas na podrucju PU istarske od 10 do 14 sati provesti prometnu akciju kontrole vozaca prema pješacima, a kontrolirat ce i poštuju li pješaci prometne propise. Kako je izvijestila PU istarska, analizom je utvrdeno da se u ovoj godini dogodilo 80 prometnih nesreca u kojima su stradali pješaci.

Evidentirane su dvije prometne nesrece s poginulim osobama, sedam s ozlijedenim, i tri s materijalnom štetom. U tim nesrecama dva su pješaka smrtno stradala, dvanaest pješaka zadobilo je teške, dok je 69 pješaka zadobilo lakše ozljede.

Najcešce greške vozaca bile su brzina (23), dok su najcešce greške pješaka bile nekorištenje obilježenih pješackih prijelaza (9). Statisticki najkriticniji dan je petak (17 nesreca), a kriticno vrijeme od 10 do 14 sati (26 nesreca ili 33 posto). Najcešce stradaju pješaci mlade životne dobi, odnosno djeca te osobe starije životne dobi.

Policija stoga upozorava pješake da radi bolje uocljivosti nose svjetliju obucu i odjecu po mogucnosti s flourescentnim i reflektirajucim detaljima, da u vrijeme smanjene vidljivosti roditelji ili bake i djedovi prate svoje školarce do autobusnih stajališta ili škole, da pješaci izbjegavaju kretanje kolnikom izvan naseljenih mjesta, da kolnik prelaze po obilježenom pješackom prijelazu, i da imaju na umu da su oni skupina sudionika u prometu koja je slabo vidljiva.

Policija savjetuje da pješaci izbjegavaju korištenje razlicitih elektronickih uredaja odnosno walkmana i slicno prilikom kretanja u prometu zbog dekoncentracije.


Podijeli: Facebook Twiter