Danas kao u doba Mussolinija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjesto da tuži sindikate, porucujem gradonacelniku Borisu Mileticu neka pogleda bolnicu u kojoj se gradani ne mogu lijeciti, neka pogleda kanalizaciju i rivu koja smrdi kao kuga, nek' pogleda domove umirovljenika koje vecina ne doživi, nek' pogleda groblje na kojem se mrtvaci drže za ruke jer su poslagani kao sardele, nek' pogleda javni prijevoz koji je sporiji od bicikla, nek' pogleda zemlju koju je rasprodao bogatašima, rekao je predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulic tijekom bucnog prosvjeda ispred zgrade Vodovoda organiziranog zbog najave izvanrednog otkaza tamošnjem sindikalnom povjereniku Stanku Radulovicu.

Podršku i zahtjev za odbacivanjem takve odluke, uz obecanje da nece stati samo na prosvjedu, pružilo je 40-ak prosvjednika koji su se s Bulicem okupili na Danteovom trgu te uz zvižduke i povike krenuli prema Vodovodu. Podršku prosvjednicima dali su i mnogobrojni gradani koji su trubili po cesti, a podržali su ih i predstavnici Sindikata novinara Hrvatske podružnice Glas Istre. Prosvjed je protekao mirno, uz nazocnost tek jednog policajca i nekolicine redara u dvorištu zgrade Vodovoda.         

- To što se nalazimo ispred poduzeca u vlasništvu gradana, radnika, granici sa zdravim razumom, sramotno je, no dogodilo se, rekao je Bulic i dodao da se obracunavanje sa sindikalizmom koje provodi lokalna vlast, a koje se dogada u Puli i Istri, zbivalo u doba Mussolinija te da je to krajnje neprihvatljivo. Zbog toga ce, nastavio je Bulic, ovaj pulski gradonacelnik koji proganja radnike svojih javnih poduzeca ostati zapisan u crnoj knjizi hrvatske povijesti. Dodao je da je lokalna politicka oligarhija toliko jaka da kontrolira državna odvjetništva, policiju, pravosude i dio medija.

- To je san svakog mafijaša, a oni su si to ostvarili, rekao je Bulic uz buran pljesak i zvižduk okupljenih. Nabrojao je potom javna poduzeca u kojima se osnivaju nove sindikalne liste, vrši mobing te podižu privatne tužbe protiv sindikalnih povjerenika. Istaknuo je razne slucajeve u Pulaprometu, tvrtki Luka Pula i Herculanei, no porucio im je da zaborave da ce uspjeti jer SIK nece odustati.



Kao i na nedjeljnoj presici, Bulic se zapitao koje je to stvorenje u Vodovodu koje je unijelo toliko nemira u tako malo vremena te se zapitao je li ga strah hemoroida pa si kupuje nove kožne fotelje.

- Tražimo poništavanje takve odluke i necemo stati na tome, rekao je Bulic i ponovio da se radi o neutemeljenom i nezakonitom otkazu ugovora o radu. Radulovic, nastavio je Bulic, nije odbio obaviti zadatak, vec je, nakon što je uocio nepravilnosti i kršenje zakona, zatražio pismeni nalog direktora Darka Višnjica za obavljanje zadatka jer osobno nije mogao poduprijeti to što je trebao napraviti.

- U odnosu na istarsku politicku hobotnicu, Sanader je pionir, zakljucio je Bulic. (N. SOFTIC, snimio N. LAZAREVIC)


PROSVJED JE NACIN "ULICNOG" RJEŠAVANJA PROBLEMA
Direktor Vodovoda Darko Višnjic poslao je priopcenje nakon prosvjeda u kojem kaže da je "javni prosvjed nekolicine clanova sindikata, nakon urucenja izvanrednog otkaza referentu plana i analize, potpuno neprimjeren pokušaj politiziranja i 'ulicnog' rješavanja problema koji je iskljucivo poslovne prirode".

"Ponovno naglašavam da je odluka o raskidu radnog odnosa gospodinu Radulovicu iskljucivo posljedica njegovog neispunjavanja radnih obaveza na poziciji referenta plana i analize. Rijec je o vrlo odgovornom radnom mjestu s opsegom poslova koji izravno utjecu na poslovanje i financijsku stabilnost Društva. Upravo s ciljem donošenja objektivnog suda o radnoj izvedbi djelatnika angažirana je nezavisna revizorska kuca koja je utvrdila citav niz pocinjenih propusta i povreda radnih obveza spomenutog referenta.

Inace, djelatnik je vec 7. travnja upozoren zbog kršenja obveze iz radnog odnosa, jer je odbio izvršiti naloženi radni zadatak. Sukladno svim zakonskim propisima koji reguliraju radni odnos, izravno odbijanje i loše izvršavanje radnih zadataka predstavljaju ozbiljnu povredu radnih obveza i valjanu osnovu za pokretanje postupka izvanrednog otkaza", piše u priopcenju direktora Višnjica.

Stoga je, smatra nadalje, svaki pokušaj prikazivanja spomenutog djelatnika kao "žrtve" beskrupuloznog sustava potpuno deplasiran i neutemeljen, kao i insinuacije o sustavnom uništenju Vodovoda da bi ga se, navodno, privatiziralo. "Držim da takav postupak predstavlja zlouporabu sindikalnih pozicija koje postoje radi zaštite materijalnih prava i interesa radnika, ali ne nauštrb odgovornog vršenja radnih obveza.

Prioritet nam je pozitivno i stabilno poslovanje tvrtke na dobrobit svih gradana, što zahtjeva adekvatan angažman i trud svih zaposlenih. Sve ovo, razumljivo je, nailazi na otpore onih kojima takav nacin rada nije u interesu. Dužnost je svakog odgovornog, dobrog gospodarstvenika zaštiti radni proces i osigurati nesmetano poslovanje trgovackog društva te socijalnu sigurnost svih njegovih djelatnika. Vjerujem da bi svaki poslodavac u ovakvoj situaciji jednako postupio. Nažalost, ovakvim se prosvjedima samo pokušava manipulirati medijima i javnošcu te prikriti stvarni razlog nastalog spora", istice na kraju Višnjic.


Podijeli: Facebook Twiter