Danas izložbe o rovinjskoj batani, sutra regata

Marino Budicin, Fabio Cherin, Alvise Benussi i Riccardo Bosazzi
Marino Budicin, Fabio Cherin, Alvise Benussi i Riccardo Bosazzi

Danas i sutra Rovinj je u znaku mora. Ekomuzej "Kuća o batani" u suradnji s Jedriličarskim klubom "Maestral", Turističkom zajednicom grada i s Associazione della vela al terzo iz Venecije  organizator je desete po redu rovinjske regate barki- jedrilica s oglavnim i latinskim jedrom i drugih tradicionalnih plovila. Naime, kako je na konferenciji za novinare podsjetio dogradonačelnik Marino Budicin, Rovinjska regata, još od 2005. godine održava se druge nedjelje u lipnju i na njoj mogu sudjelovati isključivo vlasnici tradicijskih drevnih plovila s oglavnim i latinskim jedrom.

Obnova oglavnih jedara u Rovinju

- Prvotni cilj ove jedinstvene i jedine regate koja okuplja brodice i jedra gotovo cijelog sjevernog Jadrana bila je obnova oglavnih jedara koja su u Rovinju nestala iz uporabe krajem 60-ih godina prošlog stoljeća. Ujedno, željeli smo kreirati jedinstveni doživljaj kojim će Grad slaviti maritimnu kulturu ali i potaknuti interkulturalne suradnje na Jadranu, budući je oglavno jedro specifično kako za sjeverna područja zapadne obale Jadrana tako i za njegovu istočnu obalu, rekao je dogradonačelnik Budicin, ujedno i član izvršnog odbora Ekomuzeja "Kuća o batani".

Inače, regata koja se odvija pod motom "Zaplovimo zajedno" koncipirana u dva dana ima svoj "zemljani" ali i morski protokol. Konkretno, u subotu i s početkom u 19 sati na malom škveru, započinje gradnja male batane "Peicia", kada se otvaraju i dvije izložbe. Prva pod nazivom "Rovinjska batana i njezino jedro" koja je nagrađena ne festivalu matematike "Matematika+-2015" , posvećena je istraživačkom radu učenika Talijanske osnovne škole "Bernardo Benussi", te fotografska izložba "Hrvatska, Kvarner i Istra na festivalu mora i mornara u Brestu", čiji je autor kvarnerski fotograf Mladen Šćerba.

Također, valja istaknuti da će u gradnji male batane, pod stručnim vodstvom kalafata Mladena Takača biti uključena i nekolicina učenika OŠ "Bernardo Benussi"  koji će kroz proces gradnje učiti kroz moderan medij i alat iPada. Naime, kako objašnjava Marino Budicin, mladi će promatrati, skicirati, mjeriti te snimiti proces gradnje batane nakon čega će uočeno zabilježiti u prve digitalne interaktivne knjige.

Nedjelja u znaku morskog doživljaja

- Riječ je o jednom od prvih primjera iPad-a u muzeološkim radionicama a cilj je na inovativan način putem suvremene tehnologije prenositi znanja o nematerijalnoj kulturi. Organiziran je u suradnji s iPad learninig centrom Widsom Tree iz Zagreba.

Nakon što prvi regatno/zemljani dan završi večerom za sve sudionike i nastupom KUD-a "Marco Garbin", nedjelja je u znaku pravog morskog doživljaja. U 11 sati najavljen je start regate, koja će ovisiti o smjeru vjetra. U svakom slučaju, regatno je polje akvatoriji između rta Montrava, otoka sv. Katarina i predjela Monte, u dužini od oko 2,5 do 3 nautičke milje.

I dok će se vlasnici 35 ljepotica na moru ploviti, s kopna i to Malog mola folk skupina "Batana" animirat će i informirati gledatelje o regati koja će biti okončana u 14 sati. Dva sata kasnije, na Velikom molu, ispred stalnog postava Ekomuzeja, i uz nastup Dua "Kiki-Ricky" upriličit će se druženje a  s njim i podjela nagrada. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter