Danas ispraćaj Huga Chaveza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje dvadesetak šefova država prisustvovat će danas državnom ispraćaju pokojnog venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza, čije je tijelo, izloženo u vojnoj akademiji u Caracasu, od srijede obišlo dva milijuna ljudi.

Upravo su zato venezuelanske vlasti Chaveza odlučile balzamirati "poput Lenjina ili Mao Zedonga", kako je to u četvrtak izjavio potpredsjednik države Nicolas Maduro, i nakon državnog ispraćaja izložiti njegovo tijelo još barem sedam dana, "ne bi li ga svi mogli vidjeti" i odati mu počast.

Chavez je umro u utorak nakon dvogodišnje borbe s rakom, koji mu se proširio i na pluća. U komu je pao u ponedjeljak, kazao je izvor u vladi u Caracasu.

Na pogreb će danas doći većina latinoameričkih šefova država, uključujući i Fidela Castra iz Kube. Najavljen je i iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, a doći će i američko izaslanstvo, ali nije još poznato na kojoj razini.

Aktualni potpredsjednik Venezuele Nicolas Maduro položit će u petak navečer prisegu kao privremeni predsjednik i vodit će državu do izbora, koji bi se morali održati u roku od 30 dana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter