Danas i za vikend do Peroja samo preko Vodnjana

Od kraja studenog se promet odvijao preko gradilišta uz pomoć semafora (D. MEMEDOVIĆ)
Od kraja studenog se promet odvijao preko gradilišta uz pomoć semafora (D. MEMEDOVIĆ)

Danas se zbog asfaltiranja za sav promet zatvara Vodnjanska ulica u Fažani, takav će režim biti na snazi do ponedjeljka 18. siječnja, a tko god je naumio u tom razdoblju do Peroja ili Barbarige, morat će se uputiti okolnim pravcem preko Vodnjana. Zabrana prometa odnosi se na 400 metara dugu dionicu od raskrižja s Ulicom 1. maja (skretanje za bivši Badel) do raskrižja za Peroj.

Loše vrijeme odgađa radove

"Obilazni pravac iz smjera Peroja i Barbarige prema Fažani i Puli, te obrnuto, osigurat će se kroz grad Vodnjan. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju. Molimo učesnike u prometu za razumijevanje i poštivanje privremene regulacije prometa", poručili su iz pulskog poduzeća Cesta koje od konca studenog gradi ovu županijsku cestu i obližnje parkiralište iza mjesnog groblja.

S obzirom da ovom cestom vozi i autobusi prigradskih linija Pulaprometa, novonastaloj se situaciji prilagodio i pulski prijevoznik. Zatvorenu cestu "premostit" će s dva autobusa i presjedanjem putnika.

"U petak od 13.45 sati, zbog zatvaranja Vodnjanske ceste u Fažani Pulapromet će za prometovanje na liniji Pula-Fažana-Peroj-Fažana-Pula koristiti dva autobusa na način da će autobus iz Pule po dolasku u Fažanu iskrcavati putnike u Ulici 1. maja i potom će se putnici preseliti u autobus koji će čekati na cesti za Peroj i nastaviti liniju. Na isti će se način organizirati i prijevoz iz Peroja prema Puli", piše u priopćenju Pulaprometa. Ovakav će režim prometovanja trajati do ponedjeljak kada se očekuje završetak asfaltiranja Vodnjanske ceste.

Gotovo dva se mjeseca promet odvijao preko gradilišta uz naizmjenično propuštanje vozila, a od ovog se tjedna vozilo obilazno preko Ulice 1. maj. To sada nije moguće jer se tim pravcem ipak zahvaća i jedan dio Vodnjanske, kojem predstoji asfaltiranju. Jasno je pak da će kroz ova četiri dana vozači preko Vodnjana voziti i desetak kilometara dužom relacijom. Nije li se stoga mogla naći alternativa ovakvom obilasku? Iz Općine Fažana saznajemo da se razmatrala mogućnost da se osigura i kraći obilazak, primjerice kroz "Prvomajsku" pa putem kroz šumicu prema kampu Pineta i Peroju, no tako se ne bi mogli zadovoljiti strogi uvjeti sigurnog odvijanja prometa.

- Razmišljali smo o takvim mogućnostima, ali ti pravci nisu prometnice, to su putovi širine dva, dva i pol, najviše tri metra. A obilazni se promet mora regulirati preko prometnica. Tuda se ne bi mogao odvijati promet, kamoli u dva smjera, i izvođač radova to jednostavno ne bi mogao prijaviti nadležnima, rekao nam je fažanski donačelnik Radomir Korać.

Dovršit će prije roka

Sretna je okolnost da asfaltiranje Vodnjanske ujedno označava i brzi završetak radova koji su počeli koncem studenog. Kako smo tada pisali rok za dovršetak radova iznosio je 75 dana otkako je Općina Cestu, kako se to stručno kaže, uvela u posao. U Općini su se dovršetku radova nadali do konca siječnja, a blago vrijeme ove zime i dodatno je ubrzalo radove.

Rekonstrukcija Vodnjanske, izrazito prometne ceste u naselju i opasne s obzirom da nije imala nogostup, provlačilo se fažanskim općinskim planovima već 14 godina. Prije dvije godine izgrađena je oborinska odvodnja, a sada se, prvenstveno zahvaljujući okončanom izvlaštenju zemljišta za nogostup, primiče i izgradnja kompletne površine. Paralelno s cestom, gradi se i obližnje parkiralište, što će Općinu ukupno koštati gotova dva milijuna kuna. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter