Danas i tradicija lako postaje inovacija

Sebastian Lang iz Bavarske (D. MEMEDOVIĆ)
Sebastian Lang iz Bavarske (D. MEMEDOVIĆ)

Stare vrijednosti u današnjem brzom i zaboravljivom svijetu mogu se itekako nametnuti kao inovacija. Pokazao je to proteklog vikenda primjer bavarske pivovare Riedenburger Brauhaus, koja je gostovala na drugom Medulin Craft Beer festivalu. Među 40-ak europskih proizvođača zanatskog piva, mahom mladih i koji rade u "kućnim" uvjetima s proizvodnjom od nekoliko tisuća litara mjesečno, Riedenburger s 28 tisuća hektolitara godišnje djeluje kao pravi mastodont. No, i pritom slijedi svoje stroge principe umijeća i vještine kuhanja "tekućeg kruha", daleko od industrijskih uzanci, pa u svom pogonu spravlja i četiri craft piva.

Srednja pivovara

- Po njemačkim mjerilima mi smo zapravo mala srednja pivovara. Pivovara je osnovana 1866. godine, to je obiteljski posao u kojem je zaposleno i 20 radnika, objašnjava Sebastian Lang iz Bavarske, dok za pultom toči jedno od brojnih vrsta piva.

- Naša je specifičnost da smo već 1989. bili prva njemačka pivovara koja proizvodi u potpunosti organsko pivo. Sto posto sastojaka za sve naše proizvode, a imamo 30-ak piva, dolazi iz biološkog uzgoja, objasnio je Lang. Na taj način postali su perjanica inovacija među starim proizvođačima. Čuvaju tradiciju i stare recepte, ali ne boje se okušati i u nečem novom i eksperimentirati s okusima. Primjerice, na festivalu se moglo kušati njihova zanatska piva IPA (Indian pale ale) ili pak tamno pivo s okusom kave i čokolade, a koja se ne uklapaju u predodžbu o specifičnim bavarskim pivima.

Zaboravljeni sastojci

No, najzanimljivije je što je ova fabrika posegnula za primjerima iz nekog davnog doba i kao trend uvela zaboravljene sastojke i davno napuštene recepte iz same tradicije njemačkog pivarstva.

- Koristimo specifična stara zrna po stotinama godina starim receptima. Primjerice imamo piva od jednozrne pšenice i dvozrnog pira, žitarice koje se praktički danas ne uzgajaju, a od kojih su se nekada davno i proizvodila piva u Njemačkoj, kaže Lang. Jednozrna pšenica, nalazimo podatak na internetu, je najstarija sorta pšenice koja se uzgajala tisućama godina unazad. O njoj se u posljednje vrijeme ponovno govori s obzirom da sadrži manji postotak glutena.

- Prvi smo put ovdje, ali sigurno nismo zadnji put. Rado ćemo opet potegnuti iz Bavarske, jer festival je odličan, riječi su kojima je zaključio razgovor Sebastian Lang. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter