Danas i sutra prvi Švojafest u Novigradu

List ili švoja najbolji su u ovo vrijeme (Neven LAZAREVIĆ)
List ili švoja najbolji su u ovo vrijeme (Neven LAZAREVIĆ)

Sjeverozapadna Istra i ove, osme godine zaredom, priprema ''Dane švoja'', gourmet manifestaciju posvećenu ribi list. Ovogodišnja posebnost u sklopu manifestacije je i Švojafest.

Od 20. listopada do 30. studenog, vodeći kuhari u konobama i restoranima na području Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle, svojim gostima serviraju menije inspirirane švojom, te će uz njih posluživati i kvalitetna lokalna vina, kao i maslinova ulja.

Maštovita jela od švoja, gurmani mogu kušati u istarskim restoranima: Badi iz Lovrečice, Igor i Mulino iz Buja, Navigare i San Benedetto iz Novigrada, Porto Salvore i Santa Andrea iz Savudrije, San Rocco iz Brtonigle, Villa Rosetta restoran Maruzza i Villa Vilola iz Zambratije te umaški gastro predstavnici - Buščina, Da Lorenzo, Melon, Nono, Pergola, Rustika i Zlatna Vala.

Gurmanski adut

- Kako bismo ovu morsku deliciju, upravo onda kada je ona najbolja, približili što većem broju naših gostiju, ove će se godine prvi puta održati i dvodnevna gastro manifestacija – Švojafest. Zašto baš švoja, zašto baš Novigrad? Poznato je naime kako je upravo novigradski akvatorij bogat ovom prvoklasnom bijelom ribom, a  znalci kažu kako su zbog miješanja slatke riječne i slane morske vode na ušću Mirne i velikih količina muljevite vode koja pristiže rijekom, u akvatoriju sjeverozapadne Istre, pa tako i Novigrada, švoje najveće i najukusnije.

Ova morska delicija postala je stoga jedan od važnih gourmet aduta Novigrada, te je rado viđen gost na stolovima ovdašnjih restorana i konoba, a na koncu je dobila i upravo njoj posvećenu dvodnevnu gastro manifestaciju, istaknula je Vesna Ferenac, direktorica TZ Grada Novigrada.

Radionice kuhanja

Na novigradskom Velikom trgu danas i sutra od 14 sati održat će se Švojafest, u organizaciji TZ-a Grada Novigrada. Na ovoj manifestaciji, osim jela od švoja, posjetitelje očekuju razne riblje i morske delicije po promotivnim cijenama. Moći će se uživati i u degustaciji kvalitetnih vina, maslinovih ulja, sira, pršuta, tjestenina, meda, te drugih autohtonih proizvoda.

Program će obogatiti prodajna izložba rukotvorina i izvornih suvenira novigradske udruge Agata. U sklopu manifestacije, posjetitelji će se moći okušati i u radionicama kuhanja, uživati u zabavnoglazbenom programu, dok će za mališane biti pripremljen animacijski program. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter