Danas i sutra pojačane policijske kontrole

Arhiva/Ilustracija
Arhiva/Ilustracija

Od danas u 18 sati pa sve do 24 sata te u nedjelju od 2 do 8 sati pulska Prometna policija će radi smanjenja prometnih nesreća provoditi prometnu akciju ''Kontrola alkoholiziranosti vozača i kontrola brzine kretanja vozila''. Za vrijeme prometne akcije, policija će pojačano obavljati alkotestiranje vozača, mjeriti brzinu kretanja vozila i prema vozačima koji ne poštuju prometne propise poduzimati represivne mjere. Naime, policija je zabrinuta zbog statističkih podataka o prometnim nesrećama s najtragičnijim posljedicama u prva tri mjeseca ove godine na području djelovanja pulske prometne policije. 

Povećan broj poginulih 

Tako, iako je broj prometnih nesreća porastao za svega 1 posto (s 140 na 141 nesreća) u odnosu na lanjsko isto razdoblje, postotak poginulih je za 200 posto veći. Ove su godine do sada na području koje pokriva Pulska prometna policija poginule tri osobe u tri prometne nesreće, a lani u istom razdoblju poginula je jedna osoba u jednoj nesreći. Za 19 posto porastao je i broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, s lanjskih 16 na 43 nesreće u ovoj godini. Teško ozlijeđenih je ove godine 16, dok ih je lani bilo sedam što je povećanje za 127 posto. Lakše ozlijeđenih je za četiri posto više, ove godine 46 u odnosu na lanjskih 44. U ovoj je godini za osam posto smanjen postotak prometnih nesreća u kojima je zabilježena samo materijalna šteta, ove godine ih je bilo 95, a lani u istom razdoblju 103. 

Najčešća greška vozača zbog koje su se događale prometne nesreće bile su nepoštivanje prednosti prolaska, zbog čega su se dogodile 34 prometne nesreće te nepropisna ili neprilagođena brzina, zbog koje su se dogodile 24 prometne nesreće. U 12 prometnih nesreća vozači su bili pod utjecajem alkohola. Mladi vozači sudjelovali su u 16 prometnih nesreća, od kojih su u dvije nesreće poginule dvije osobe, u četirima nesrećama tri su osobe teško ozlijeđene, a osam lakše. 

U cilju sprečavanja prometnih nesreća, stradavanja sudionika u prometu i izbjegavanja plaćanja visokih novčanih kazni, koje su propisane za vožnju pod utjecajem alkohola i prekoračenje brzine, policija apelira na vozače da poštuju prometne propise. 

Opasni noćni izlasci vikendom

Mladi vozači u dobi od 20 i 23 godine izazvali su dvije prometne nesreće u kojima su na mjestu događaja poginule dvije osobe, a pet osoba je teško ozlijeđeno. Obje prometne nesreće dogodile su se na području Pule u dane vikenda u noćnim satima. S mladim vozačima u vozilima u vrijeme prometne nesreće nalazile su se mlade osobe od kojih su dvije bile u dobi od 18 godina, jedna u dobi od 20 godina i jedna u dobi od 22 godine. U navedenim prometnim nesrećama tri putnika nisu koristila sigurnosne pojaseve. Neiskustvo u vožnji kod mladih vozača, želja za dokazivanjem pred vršnjacima, nepoštivanje ograničenja brzine i prednosti prolaska, nekorištenje sigurnosnog pojasa presudni su čimbenici za nastanak najtežih prometnih nesreća. Policija preporučuje roditeljima da radi stjecanja iskustava u vožnji mladih vozača u prvim danima njihove samostalne vožnje budu prisutni s njima u vozilu i da im ukažu na nužnost poštivanja prometnih propisa. Mladim vozačima se preporučuje da ne upravljaju vozilom ako su konzumirali alkoholna pića ili opojne droge, da se pridržavaju dopuštenih ili ograničenih brzina, da poštuju prednost prolaska i da izbjegavaju rizična pretjecanja, te da su putnici u vozilima u obvezi koristiti sigurnosne pojaseve jer su to prekršaji radi kojih se događaju najteže prometne nesreće. (Silva BODLAJ IVAŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter