Danas i sutra Antifa fest u Rojcu

Nastupit će i Reanimacija (D. ŠTIFANIĆ)
Nastupit će i Reanimacija (D. ŠTIFANIĆ)

Danas i sutra u Monteparadiso Hacklabu i klubu u Rojcu održat će se 11. Antifa Festival. Kao i svake godine do sada, program Antifa festivala sastojat će se od dva dijela - edukacijskog i glazbenog.

Prvo je na programu okrugli stol i predstavljanje projekta Nasljeđe borbe 2014. u petak u 17 sati u Hacklabu. Ovim projektom se želi propitati nasljeđe antifašističke borbe 20. stoljeća kroz odnos prema spomeničkoj baštini, raširenosti, pozicija, stanja i stvarne umjetničke vrijednosti postojećih objekata te propitati nasljeđe antifašističke borbe na ovim prostorima bez nacionalnih, dnevnopolitičkih i demagoških prizvuka.

Antifašizam i postjugoslavenski film

U petak u 19 sati održat će se u Hacklabu predavanje "Antifašizam i postjugoslavenski film" u kojem će se biti riječi o tome kako je jugoslavenski film od antifašizma stvorio naučen diskurs pobjede prema kojem se snaga ideologije mjerila snagom vizualne produkcije što se promijenilo državotvornom politikom HDZ-a 90-ih godina. Diskutirat će se i o tome kako izgleda "ratna" produkcija danas. Predavanje se održava u sklopu projekta Antifašistički dani, moderator je Damir Batarelo, uz Sašu Stanića te poznatog filmskog kritičara Dragana Rubešu.

Prvi dan bit će zaključen koncertom u 22 sata u Monteparadiso klubu gdje nastupaju sludge/stoner metalci Summoning Morbid Head iz Rijeke, hardcore/crust bend iz Karlovca i Duge Rese Left To Starve te hardcore/d-beat/raw sastav Bosonogo Djetinjstvo iz Zadra.

Žene protiv ženskih prava

Subotnji program počinje predavanjem "Žene protiv ženskih prava: jačanje desnice i njezine glasnogovornice" u 17 sati u Hacklabu u sklopu projekta Antifašistički dani. Kroz diskusiju će se baviti pitanjem kako žene koje u javnopolitičkom životu zastupaju radikalnu desnicu utječu na društvo i koji su mogući uzroci tog fenomena. Diskusije će moderirati članovi i članice udruge Škatula iz Rijeke.

U 20 sati u Hacklabu na redu je videoprojekcija "Ivan - in memory of our friend" posvećena moskovskom antifašisti i ateisti kojeg su prije nekoliko godina ubili nazi skinheadi. Antifa fest završava koncertom u 22 sata a zasvirat će dva zagrebačka hardcore benda i to Shin i Jaded te pulski streetpunk bend Reanimacija.

Uz ove programe u Hacklabu će se kroz dva dana od 16 do 22 sata održati izložba na kojoj će se moći vidjeti fotografije posvećene spomenicima antifašističke borbe.

Organizator 11. Antifa festivala je Udruga Monteparadiso, program se odvija uz potporu Grada Pule, partneri u projektu su Centar za mirovne studije, White Angels Zagreb, KA-Matrix Karlovac i Udruga Škatula Rijeka. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter