Danas dodatna pomoc žrtvama poplava?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za oko 12 milijuna kuna (pet posto) istarski župan Ivan Jakovcic predlaže županijskim vijecnicima smanjenje proracuna, koji bi tako umjesto 247 milijuna iznosio oko 234,5 milijuna kuna.

Usprkos tome, planira se 1,2 milijuna kuna za kapitalne pomoci opcinama i gradovima, za što prije nije bilo planirano ni lipe. Ona se ne odnosi na žrtve poplava, za koje ce se, prihvati li se prijedlog župana, sredstva odrediti na sjednici u ponedjeljak.

Iz pricuve županijskog proracuna za poplave je vec isplaceno 300 tisuca kuna Novigradu i 60 tisuca kuna Umagu.

Umjesto 200 tisuca, koliko je bio plan za Brijuni rivijeru za cijelu 2010. (a to je isplaceno do kraja kolovoza), predlaže se dodatnih cak 600 tisuca kuna. Za po 300 tisuca kuna predloženo je manje novca za stratešku procjenu utjecaja na okoliš (spala je na sto tisuca kuna) i za prostorne planove (za tu namjenu Zavodu za prostorno uredenje ostaje 370 tisuca).

Buduci da u Vodnjanu i Fažani nisu bili zainteresirani za izradu projektne dokumentacije za oko 2,4 kilometra ceste Marlera - spoj na Ipsilon, predloženo je smanjenje od 80 tisuca kuna.

Hrvatske vode nece dati dva milijuna za projekte navodnjavanja pa ce i Županija prisilno uštedjeti 435 tisuca kuna. Procjenjuje se da ce prihodi od koncesija u zdravstvu biti 3,3 milijuna kuna manji.

Neostvarivanje prihoda glavni je razlog za prvi rebalans u 2010. Predlaže se smanjenje tekucih prihoda za 6,7 posto u odnosu na planirane, što iznosi 16 milijuna kuna.

Šest milijuna bit ce manje uprihodovano od poreza na dohodak, koji je najznacajniji prihod proracuna Županije. Kod tog je poreza došlo do zakonskih promjena u poreznim stopama i razredima, što je rezultiralo smanjenjem uplata od srpnja. Prema podacima Porezne uprave u Istri je povrat ove godine za 20 posto veci nego lani.

Kasni procedura vezana za financiranje projekata iz europskih fondova pa se potpore smanjuju za dva milijuna kuna. I županijski vijecnici ce uštedjeti 261 tisucu kuna jer se rjede sastaju.

Za službu za unutarnju reviziju rješenje ce se pokušati naci van Županije pa ce se za nju umjesto 252 tisuce kuna  planirati 50 tisuca.

Inace, u izvješcu Državne revizije za 2009. godinu Županiji se daje uvjetno mišljenje, medu ostalim i zato što nije uspostavljen sustav unutarnjih financijskih kontrola, revizori nisu imenovani i posao unutarnje revizije nije obavljen.

Rebalansom se ukupni rashodi planiraju na 220,8 milijuna kuna, što je 5,3 posto (12,3 milijuna) manje od plana. (S. BENIC)

VIŠE O REBALANSU ŽUPANIJSKOG PRORACUNA CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter