Danas do 15 sati razrednicima dostaviti prijavnice za upis

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što se ljetnog upisnog roka tiče, jučer je osmašima koji su završili školovanje istekao rok za prijavu izabranih obrazovnih programa - najviše njih šest, preko mrežnih stranica Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ). Danas do 15 sati svom osnovnoškolskom razredniku moraju dostaviti prijavnicu za upis u srednju školu sa svojim i potpisom roditelja odnosno skrbnika.

Konačne ljestvice u ponedjeljak

Kada su, naime, jučer točno u podne zaključane tzv. liste prioriteta koje su slagali kandidati za upis u srednju školu, njihovim je razrednicima omogućen ispis prijavnica za pojedine učenike na mrežnim stranicama Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (www.upisi.hr). Samo kandidati za koje je u sustavu označeno da su predali potpisanu prijavnicu naći će se na konačnim ljestvicama poretka koje se objavljuju u ponedjeljak, 11. srpnja.

Osmaši će svoje prijavnice dobiti od razrednika u svojoj osnovnoj školi te ih potpisane na vrijeme moraju vratiti razredniku. Ostali ih mogu ispisati sa svoga sučelja na kartici Moj odabir i dužni su ih potpisane dostaviti do danas u 15 sati upisnom povjerenstvu u školu koja ih je aktivirala ili Središnjem prijavnom uredu na adresu e-pošte [email protected]. Učenici koji su morali do 5. srpnja proći dodatne provjere znanja i vještina, recimo za upis u umjetničke škole, već su 28. lipnja morali zaključiti svoje liste prioriteta.

Potpisivanjem prijavnice kandidati potvrđuju stvarnu namjeru upisa u određeni obrazovni program naveden u prijavnici. Aplikacija će kandidata automatski rasporediti na obrazovni program koji mu je najviši na listi prioriteta, a na kojemu prema broju bodova ulazi u upisnu kvotu. Prijavnica ne jamči upis u odabrane obrazovne programe ako upisna kvota u trenutku objave konačnih ljestvica poretka bude popunjena kandidatima s više bodova.

Jesenski upisni rok od 22. kolovoza

Na www.upisi.hr, pod Korisničkim uputama/Moji rezultati i ljestvice poretka, nalaze se obrazloženja načina generiranja ljestvica poretka. Idućeg tjedna su upisi, traju od 11. do 15. srpnja, kako koja škola odredi, a kandidati moraju na upis donijeti svu svoju originalnu dokumentaciju te upisnicu. Upisnica će biti dostupna na mrežnoj stranici NISpuSŠ-a, a također ju mora potpisati učenik i roditelj odnosno skrbnik. Slobodna mjesta za jesenski upisni rok trebala bi biti objavljena 18. srpnja, a službeno potvrđena 14. kolovoza. Jesenski upisni rok počinje 22. kolovoza, a najavljuje se i mogućnost trećeg upisnog kruga od 5. do 9. rujna.

Moji prigovori

Na stranici www.upisi.hr, na Moji prigovori, učenici mogu vidjeti prigovore koje su trebali uputili zaključno do 5. srpnja u 23.59 sati i odgovore na njih. Iz Središnjeg izbornog povjerenstva poručuju da se razmatraju samo argumentirani prigovori koji se odnose na nedostatak ili netočnost podataka koji utječu na ljestvice poretka. Upozoravaju da će kandidati koji su poslali uvredljive i poruke koje vrijeđaju na osnovu rasne, nacionalne, spolne ili vjerske pripadnosti biti sankcionirani. Sva dodatna pitanja mogu se uputiti na adresu [email protected], ne u prigovore. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter