Danas biramo novi Sabor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas biraci imaju priliku koja se pruža jednom u cetiri godine da odaberu one koji ce ih zastupati u najvišem predstavnickom tijelu Republike Hrvatske. Bira se 151 zastupnik u sedmom sazivu Hrvatskog sabora, što je dva manje nego u prethodnom sazivu jer zbog ustavnih promjena dijaspora bira manje zastupnika. Po 14 zastupnika se bira u deset izbornih jedinica. U 11. izbornoj jedinici je dijaspora i ona bira tri zastupnika. U 12. izbornoj jedinici su nacionalne manjine i one biraju osam zastupnika, od kojih Srbi tri.

Po podacima koje je objavio DIP, ukupno je 4.504.081 birac, od kojih 411.758 u dijaspori, dok je 374.800 pripadnika nacionalnih manjina, od kojih je najviše - 267.373, Srba. U 8. izbornoj jedinici, koja obuhvaca Istarsku i zapadni dio Primorsko-goranske županije s Rijekom ima 413.340 biraca, od kojih manjine cine 52.084. U istarskom dijelu ima ukupno 169.068 biraca za opce liste i 30.760 za manjinske. Najviše je biraca u Rijeci - 108.039 za opce liste i 15.622 za one manjina, i u Puli - 45.108 za opce liste i 9.345 za pripadnike manjina.

Birališta ce biti otvorena od 7 do 19 sati. Svima onima koji se zateknu u 19 sati na biralištu bit ce omoguceno glasanje. Glasat ce se na 508 redovnih birackih mjesta u 18 gradova i 42 opcine u 8. izbornoj jedinici. Osim toga, glasat ce se i na osam brodova, u tri zatvora (Pula, Rijeka i Valtura) te u Oružanim snagama na Brijunima, a ta su biracka mjesta odredili nadležni ministri. Na 15 birackih mjesta u 15 gradova (u Istri su to Buje, Buzet, Labin, Pazin, Porec, Pula, Rovinj i Umag) glasat ce oni koji su privremeno upisani u popis biraca, a ima ih oko 240.

Kada dodete na svoje biracko mjesto (gdje glasati možete provjeriti na www.izbori.hr ili na www.istra-istria.hr), biracki odbor utvrdit ce vaš identitet. To ce uciniti uvidom u osobnu iskaznicu, putovnicu, vojnu knjižicu ili vozacku dozvolu. Nemojte zaboraviti neki od tih dokumenata jer bez njih necete moci glasati. Ako vas u birackom odboru ne pronadu u izvatku iz popisa biraca, onda cete moci glasati tek kada se vratite s potvrdom iz nadležne ispostave ureda državne uprave (maticni ured) koji ce na izborni dan dežurati za cijelo vrijeme trajanja glasanja.

Pripadnici manjina mogu glasati ili za opcu listu izborne jedinice ili za zastupnika svoje manjine. Medutim, onaj birac kojem na izvodu iz popisa biraca ne piše manjinska pripadnost može glasati samo za listu izborne jedinice.

Na svakom ce birackom mjestu biti oglas sa zbirnom listom i popisom svih kandidata, kao kandidata za predstavnike manjina. Na bijelom glasackom listicu za 8. izbornu jedinicu bit ce abecednim redom ispisane stranke, koalicije stranaka i nezavisni s nositeljima lista. Glasacki listici za manjine su u raznim bojama pa su tako, primjerice, za Srbe roza, za Madare svjetloplavi ili Talijane ljubicasti.

Kada u birackom odboru provjere identitet biraca, dat ce mu glasacki listic iz hrpe koja ce biti na stolu okrenuta naopacke i lepezasto posložena. Mora biti osigurana tajnost glasanja, a listic se potom ubacuje u glasacku kutiju na kojoj ce biti nalijepljen primjerak listica kojem je ta kutija namijenjena. Svaki birac glasa samostalno, ali ima i iznimaka kada se to radi uz pomoc druge osobe, ali samo za birace koji zbog tjelesne mane to ne mogu sami te nepismene. (Selvina BENIC, H)

Promatraci

U izbornom povjerenstvu 8. izborne jedinice u Pazinu nedavno su bili medunarodni promatraci iz OESS-a, koje je zanimao tijek izbornih priprema. I na izborni dan moguc je dolazak na biracka mjesta ili u izborna povjerenstva medunarodnih ili domacih promatraca koji svoj dolazak ne trebaju najaviti, ali moraju imati službene iskaznice koje im je izdalo Državno izborno povjerenstvo. U GONG-u saznajemo da ce imati promatrace i u 8. izbornoj jedinici.


Izlazne ankete

I na ovim ce izborima IPSOS PULS raditi izlazne ankete, ali ce se rezultati objaviti nakon što završi izborna šutnja, odnosno nakon što u 19 sati budu zatvorena birališta. Moguce je da birace nakon glasanja nedaleko od birackog mjesta netko zaustavi, ali s vidljivom oznakom da se radi o izlaznoj anketi, i da im anketni materijal ne pitajuci ih za identitet. Na vama je da odlucite želite li se ukljuciti u izlaznu anketu koja služi za procjenu izbornih rezultata.


Rezultati

Iako ce DIP na konferenciji za novinare u nedjelju u 24 sata objaviti izborne rezultate koji su prikupljeni do 23.30, prvi izborni rezultati ce se na njihovoj internetskoj stranici objaviti u 21 sat i podaci ce se ažurirati svakih 15 minuta.
Krajnji rok da biracki odbori dostave svoje zapisnike je 5. prosinca do 7 sati, a za opcinska i gradska povjerenstva do 13 sati istog dana. Povjerenstvo izborne jedinice zbraja rezultate, a krajnji je rok 5. prosinca do 19 sati. Rezultate objavljuje DIP.

 


Podijeli: Facebook Twiter