Danas 16. dan vina u Istri

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Danas se i u Istri, kao i u cijelome vinskom svijetu, obilježava Dan vina odnosno Dan otvorenih vrata vinskih podruma, uz porečki sajam Vinistru nedvojbeno najvažnija godišnja promocijska akcija istarskog vinarstva. Organizatori istarskog "vinskog dana" su Turistička zajednica Istarske županije, županijski Odjel za turizam i Udruga istarskih vinara i vinogradara Vinistra.

Vrata svojih konoba, vinarija, kušaonica i enoteka tako će sutra od 10 do 19 sati otvoriti 79 istarskih vinara: 20 s Bujštine, 19 na Poreštini, po šest na rovinjskom i pulskom području, dva na Labinštini i 26 u središnjoj Istri. Među njima je i 16 vinarija čije malvazije nose oznaku IQ - Istrian quality.

Prošle godine je istarske vinske podrume na Dan vina obišlo 12.000 posjetitelja, a barem toliko očekuje se i ove godine, kako domaćih vinoljubaca, tako i turista koji će se na taj dan zateći u Istri ili čak samo zbog toga doći. Turistička zajednica Brtonigle organizira i turistički vlakić koji će prometovati između četiri otvorene vinarije na području te općine.

Ovogodišnji, za Istru 16. dan vina proteći će bez uobičajenog svečanog otvorenja, u znak solidarnosti sa stradalima na poplavljenim područjima. Udruga Vinistra je, štoviše, u suradnji sa županijskom Turističkom zajednicom i Odjelom za turizam pokrenula akciju prikupljanja novčanih donacija za pomoć stradalima. Osim što su svi vinari članovi Vinistre pozvani da osobno sudjeluju u akciji, u svakoj vinariji na Danu vina bit će postavljena kutija za novčane priloge posjetitelja. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter