Danak krizi 7.000 kuna godišnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradanima su novac iz džepova izbile banke, država i energetske tvrtke, pa on zapravo ima sedam tisuca kuna manje nego u 2008. godini. Tako su na godišnjoj razini samo banke, država i energetske tvrtke prosjecnoj obitelji poskupile svoje usluge za ukupno više od deset tisuca kuna.

Racunica je jasna: obitelj koja živi od jedne prosjecne place, koja trenutno iznosi nešto više od 5.300 kuna, siromašnija je godišnje za oko sedam tisuca kuna, odnosno oko 600 kuna mjesecno, i to samo kad plati kredit banci, pokrije obveze državi i plati racune za struju, plin i grijanje.

U prosjecnu hrvatsku placu u posljednje su dvije godine najviše zagrabile banke. Gradani koji imaju stambeni kredit s pocetnom ratom od tri tisuce kuna, uz gotovo 50-postotni rast kamata, sada moraju svaki mjesec izdvojiti 500 kuna više što znaci da ih otplata kredita godišnje košta šest tisuca kuna više nego u 2008. godini, na cijem su samom kraju banke prvi put drasticno podigle svoje kamate. Onima koji su kredit vezali uz švicarski franak rata je narasla i za tisucu kuna.

Država je pak u posljednjih godinu dana prosjecnu placu umanjila za 120 kuna mjesecno naplacujuci krizni porez, a odlukom o ukidanju besplatnih udžbenika obitelj s jednim školarcem ostala je bez 500 do tisucu kuna, ovisno o tome u koji razred dijete ide.

Uz to vecina gradana, pa tako i onih s prosjecnom placom, odvaja dodatni novac za zdravstveno osiguranje, a polica dopunskog osiguranja u slucaju prosjecne place košta 130 kuna mjesecno, što je na godišnjoj razini 1.560 kuna. Tako je država ukidanjem besplatnih udžbenika, uvodenjem kriznog poreza i dopunskog osiguranja sama pojela rast prosjecne place od oko 3,5 tisuca kuna godišnje.

Uz to, od srpnja 2008. Hrvate svakih pola godine pogodi poskupljenje struje, plina ili grijanja. Tako je prosjecna rata za struju u odnosu na ljeto 2008. godine veca za 37 kuna, odnosno za oko 450 kuna godišnje.

Od srpnja prošle godine plin je poskupio dva puta, jednom 20, a drugi put 15 posto. Tako su i mjesecne rate za plin, barem u sezoni grijanja, vece za gotovo sto kuna nego prije godinu dana. Ništa bolje nije ni s grijanjem koje je skuplje od pocetka prošle godine i to u prosjeku 20 posto.

Od ovog srpnja prosjecna bi placa trebala biti 200 kuna veca, no i to ce povecanje pojesti novo poskupljenje struje, grijanja, koje je vec i službeno najavljeno, te plina koje Vlada zasad odbija.


Podijeli: Facebook Twiter