Dan sjećanja: U Vukovaru se očekuje 100 tisuća ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vukovar se priprema za dolazak sto tisuća ljudi, a njegov gradonačelnik Željko Sabo očekuje da će Kolona sjećanja biti dostojanstvena, kako to i zaslužuju svi oni koji su živote dali za slobodu Vukovara i Hrvatske.

"Vukovarska Kolona sjećanja kojom će sutra ulicama grada Vukovara proći tisuće građana Vukovara i domoljuba iz svih krajeva Hrvatske, biti će veličanstvena i dostojanstvena, upravo onakva kakvu i zaslužuju svi oni koji su živote položili za slobodu ovoga grada i Hrvatske", izjavio je Hini vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

"Grad Vukovar se priprema za dolazak 100.000 ljudi među kojima će se naći i cijeli državni vrh te Vlada, a akreditirano je i više od 25 članova diplomatskog zbora", kazao je Sabo.

Izrazio je očekivanje da će i ovogodišnja Kolona sjećanja pokazati Hrvatskoj i svijetu što je grad Vukovar, a on je, kako je ustvrdio, grad mira i tolerancije bez obzira na neke različitosti i događanja proteklih mjeseci.

Kolona sjećanja 18. studenoga središnji je događaj obilježavanja stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, koji je proglašen 1999. godine odlukom Hrvatskog sabora kako bi se na dostojanstven i primjeren način odala počast svim sudionicima obrane Vukovara – grada simbola hrvatske slobode.

Sudionici obilježavanja u Koloni sjećanja u šetnji prolaze gradskim ulicama od vukovarske Opće županijske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Put je dugačak 5,5 kilometara, a po dolasku na groblje državna i druga izaslanstva položit će vijence i zapaliti svijeće, dok će za poginule i nestale u agresiji i okupaciji Vukovara 1991. godine biti služena misa zadušnica.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine obilježava se 18. studenoga u spomen na 18. studenoga 1991. godine kada je nakon tromjesečnog otpora slomljena obrana Vukovara, a u Vukovar počeli ulaziti pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi.

U bitki za Vukovar, koja je počela 25. kolovoza, a završila slomom obrane grada, po podacima vukovarske bolnice, ubijene su 1.624, a ranjeno 1.219 osoba dok je nakon okupacije, u srbijanske logore odvedeno oko 8.000 vukovarskih branitelja i civila, a iz potpuno razrušenog grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter