Dan sjećanja u Vukovaru ne koristiti za prosvjede

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipović uputio je danas apel da se Dan sjećanja, 18. studenoga, u Vukovaru ne iskoristi za prosvjede i demonstracije, istaknuvši da bi politiziranje dezavuiralo obilježavanje tog dana.

"Moj apel onima koji razmišljaju o prosvjedima je da to ne čine jer Vukovar ima posebno mjesto u srcima ljudi, posebno kada govorimo o žrtvama, i politiziranje komemoracije bi značilo njeno dezavuiranje", izjavio je predsjednik Josipović u večerašnjem intervjuu Media servisu govoreći o situaciji u Vukovaru u kontekstu prosvjeda i skidanja ploča s dvojezičnim natpisima.

Oni koji su protiv Vlade, Predsjednika, Sabora, gradonačelnika ili bilo koga, neka dođu dva dana ili jedan dan kasnije i demonstriraju, dodao je.

"Da budem slikovit, nek' bacaju paradajze, neka viču, ali nemojte pokvariti komemoraciju jer je ona prije svega stvar pijeteta prema poginulima, njihovima obiteljima i ne bi smo je smjeli kvariti dnevnopolitičkim porukama", kazao je Josipović.

Potvrdio je da će 18. studenoga biti u Vukovaru te izrazio nadu da se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara neće pretvoriti u političku manifestaciju jer, kako je rekao, ne zna kakva bi onda bila sudbina tog obilježavanja u budućnosti.

Govoreći o procesu izmjena Ustava rekao je kako bi volio da budu izglasane sa "širom suglasnošću" od one potrebnog broj glasova.

Komentirao je i stav HDZ-a koji potporu promjenama Ustava uvjetuje time da se propiše da sud ne može odbiti europski uhidbeni nalog (EUN) zbog vođenja postupka u Hrvatskoj, ako taj postupak nije započet prije zaprimanja EUN-a.

"Tu se očito želi postići jedan jednokratni cilj i u budućnosti postaviti neke odnose, što HDZ vidim sad poriče, ali svaka država u načelu daje prednost svojem pravosuđu", rekao je Josipović napravivši usporedbu s Međunarodnim kaznenim sudom koji, rekao je, također daje prioritet nacionalnom pravosuđu.

"Ako se i za tu razinu zločina daje mogućnost državi da sam procesuira, onda to vjerojatno vrijedi i za druga teška kaznena djela", ustvrdio je predsjednik i izrazio nadu da će EUN "konačno ispasti iz okvira dnevne politike".

Smatra da do inicijative za promjenom Ustava nije došlo zbog jednog čovjeka.

"Pa ja mislim da je prilično očito da se nije išlo, i da je riječ o jednom, gotovo bih rekao, slučajnom zakonu. Jer, kada pogledate što sve izlazi iz toga, to sasvim sigurno, nećemo o imenima, toj određenoj osobi nimalo ne ide u prilog", odgovorio je Josipović na pitanje hoćemo li se ikad osloboditi dojma kako se sve radilo zbog jednog čovjeka, Josipa Perkovića.

Upitan da komentira stav HDSSB-a koji potporu promjenama Ustava uvjetuje teritorijalnim preustrojem Hrvatske, Josipović je rekao kako su takva uvjetovanja potpuno neprihvatljiva.

"Apsolutno ne vidim nikakve veze između teritorijalnog ustroja i zastarijevanja ili nezastarijevanja ratnih zločina. I ta vrsta rasprave ili uvjetovanja je potpuno neprihvatljiva", rekao je Josipović.

Govoreći o sumnjama da je iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) izvlačen novac, Josipović je rekao da se za sada još ne može izjasniti o tome je li riječ o kriminalu, ali je dao podršku da se "sve istraži" jer je "riječ o ozbiljnim optužbama".

Nije htio odgovoriti treba li predsjednik HGK Nadan Vidošević podnijeti ostavku zbog istrage o izvlačenju novaca iz te ustanove, za što se sumnjiči Zdenku Peternel, predstojnicu Vidoševićevog ureda. "Ne bih se u to upuštao. Ovisno o rezultatima istrage bit će kadrovski rezultati u HGK, pa i šire čini mi se", rekao je Josipović.

Naglašava da se mora paziti kako se ne bi "pod impresijom ovog zaista teškog i neugodnog događaja" uništilo instituciju koja je potencijalno korisna. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter