Dan sjećanja na žrtve Černobila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetski dan sjećanja na žrtve nuklearnih katastrofa obilježava se u danas, na 27. godišnjicu havarije u Černobilu, koja je izazvala prvu od dviju katastrofa označenih najvišom, sedmom razinom na Međunarodnoj ljestvici za nuklearne nesreće.

Već prije svitanja bili su položeni vijenci i zapaljene svijeće pred spomenikom žrtvama u Slavutiču, mjestu 50 kilometara udaljenom od Černobila, gdje su živjeli brojni tadašnji zaposlenici nuklearne elektrane, javlja agencija AFP.

Dana 26. travnja 1986. u nuklearnoj elektrani Černobil, u današnjoj Ukrajini, tadašnjem SSSR-u, izbio je požar i potom je došlo do eksplozije. Smrtonosni radioaktivni oblak koji je nastao zatrovao je 150.000 četvornih kilometara Ukrajine i susjedne Bjelorusije i proširio se Europom.

U deset zemalja Europe danas se odvija niz događaja pod geslom "za budućnost bez Černobila i Fukushime".

Predviđeni su susreti s "likvidatorima", ljudima koji su dekontaminirali zonu katastrofe riskirajući vlastiti život. Čak 100 tisuća Rusa bilo je poslano u Černobil ne bi li radili poslove vezane uz pečaćenje reaktora i čišćenje područja, no njihova zaštitna odijela nisu bila primjerena te su mnogi primili smrtonosne doze zračenja. Po podacima ukrajinske vlade, od posljedica ozračenosti umrlo je više od 4.000 "čistača", piše Euronews. Znanstveni odbor UN-a o zračenju priznaje izravnu smrt izazvanu eksplozijom za samo 31 operatera i vatrogasca. Greenpeace iznosi, međutim, da je nesreća usmrtila 100.000 ljudi.

Bila je to prva katastrofa razine 7 na Međunarodnoj ljestvici za nuklearne nesreće, a druga je slijedila četvrt stoljeća poslije, u japanskoj elektrani Fukushima Daiichi, izazvana razornim potresom i tsunamijem.

Černobilski reaktor 4 danas je zatvoren golemim betonskim štitom, koji je izgrađen u listopadu 1986. ne bi li se omogućio rad drugih reaktora nuklearke. Nova, 20.000 tona teška sigurnosna struktura gradi se u blizini postojeće i kada bude dovršena 2015., bit će porinuta preko šina na svoje mjesto. Sadržat će opremu visoke tehnologije koja će omogućiti da se u visokoj sigurnosti dekontaminira unutrašnjost havariranog reaktora. Cjelokupna operacija stajat će 1,5 milijardi eura. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter