Dan sjecanja na zatocene i nestale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posvetom spomen-obilježja, na mjestu razmjene zatocenika održane 14. kolovoza 1992., kod osjeckog prigradskog naselja Nemetina, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) obilježilo je u nedjelju Dan sjecanja na zatocene i nestale tijekom Domovinskog rata.

Prije 19. godina najvecom razmjenom zatocenika u Domovinskom ratu iz srbijanskih koncentracijskih logora oslobodeno je 714 hrvatskih branitelja i civila, a na inicijativu HDLSKL-a Hrvatski sabor donio je odluku o obilježavanju 14. kolovoza kao dana sjecanja.

Državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i medugeneracijske solidarnosti Zoran Komar kazao je da je sjecanje na strahote koje su logoraši preživjeli u srbijanskim koncentracijskim logorima i prenošenje tih sjecanja na buduce naraštaje najbolji nacin sprjecavanja da se takvo zlo ponovi.

Predsjednik vukovarskog ogranka HDLSKL-a Zdravko Komšic rekao je da je, zbog zlocina u logorima, podnesena kaznena prijava protiv Republike Srbije tamošnjim pravosudnim institucjama. Buduci da u vezi s time ništa nije ucinjeno, društvo je kaznenu prijavu odlucilo podnijeti hrvatskom pravosudu da bi odgovorni bili procesuirani, a logoraši dobili odštetu za proživljena zlostavljanja u logorima, rekao je Komšic.

Osjecki gradonacelnik Krešimir Bubalo rekao je da za mucenja hrvatskih branitelja i civila u srbijanskim koncentracijskim logorima još nitko nije odgovarao, dok se istodobno hrvatski generali nalaze u zatvorima, što je, kako je istaknuo, nepravda koja se mora ispraviti.

Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borkovic upozorio je da se još uvijek ne mogu obilježiti mjesta stradanja hrvatskih zatocenika na podrucju Srbije, koja, smatra on, još uvijek nije demokratizirana i u kojoj se još uvijek progone Hrvati.


Podijeli: Facebook Twiter