Dan sjećanja na holokaust u OŠ Stoja

(Fotografija OŠ Stoja)
(Fotografija OŠ Stoja)

Članovi povijesne grupe Osnovne škole Stoja s učiteljicom povijesti Sonjom Bančić tradicionalno su obilježili Dan sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti koji se obilježava 27. siječnja.

Učenici su pripremili predstavu koja je zamišljena kao intervju s Romanom Kentom, autorom autobiografske knjige "Moj pas Lala" te je predstavili učenicima škole. Knjiga govori o djetinjstvu gospodina Kenta, poljskog Židova iz Lodza, koji je preživio strahote holokausta te sad živi u New Yorku i osim što je uspješan biznismen, bavi se temom holokausta na razne načine.

Jana Fočak, Samuel Nemanić i Ivan Modrušan preveli su knjigu s engleskog jezika, a nakon toga su je i ostali učenici, članovi povijesne grupe pročitali te stvorili predstavu o životu obitelji Kent prije, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata i njihovim brojnim avanturama s psom Lalom, koji je i glavni junak knjige.

Kroz život jednog simpatičnog kućnog ljubimca, koji proživljava sve lijepo i ružno što se u obitelji Kent dogodilo tijekom njihova života u Poljskoj od 1933. do 1945. godine učenici su na primjeren način pokušali shvatiti strahote Drugog svjetskog rata, pojam holokausta, ali i učiti o ljubavi, prijateljstvu, požrtvovnosti i nadi. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter