Dan sjećanja na borbu žena za svoja prava

Član predsjedništva UAP-a Viktor Vojsković antifašistkinjama i umirovljenicama dijeli cvijeće (M. RIMANIĆ)
Član predsjedništva UAP-a Viktor Vojsković antifašistkinjama i umirovljenicama dijeli cvijeće (M. RIMANIĆ)

Udruga antifašista Pazina u nedjelju je svečano obilježila Međunarodni dan žena. Žene antifašistkinje i umirovljenice dobile su na dar cvijeće, a čestitke su im u uputili Renato Krulčić, pazinski gradonačelnik i Milan Antolović, predsjednik Udruge antifašista Pazina, podsjetivši kako se Međunarodni dan žena, koji je slavi 8. ožujka, obilježava kao dan borbe žena za njihova, ljudska prava. Antolović je dodao kako se nekada ovaj dan svečanije slavio i kako se više pozornosti posvećivalo ženama majkama i radnicama. Udruga antifašista ustrajat će na svečanom obilježavanju Međunarodnog dana žena jer to naslijeđe kojim se odaje poštovanje svim ženama, koje su, svaka u svom vremenu, dale veliki doprinos, a mnoge i svoje živote da danas svi zajedno živimo u blagostanju u odnosu na vremena u kojima su se žene borile za svoja temeljna ljudska prava, a među njima izjednačavanje s pravima muškaraca i pravo glasa.

Među uzvanicima je bila i Amalija Gržetić, bivša logorašica zloglasnog Auschwitz-Birkenaua. Primajući cvijeće poručila je kako se nikada ne smije zaboraviti dugotrajna borba za temeljna prava žena, koja su, kao i temeljna ljudska prava nemilosrdni gažena u Drugom svjetskom ratu. Posebno je bilo težak položaj logoraša obespravljenih do krajnih granica, ti su ljudi, a među njima i ona bili poniženi do krajnih granica i svedeni samo na broj. Gržetić je poručila mladima da se bore protiv svakog oblika diskriminacije, da ustaju protiv svih pojava koje veličaju ili nastoje veličati fašizam, a sve poziva da daju sve od sebe da se sačuva mir, jer rat je nešto najgore što se na svijetu događa.

Međunarodni dan žena, na radost okupljenih uveličali su prigodnim programom učenici Osnovne škole Vladimira Nazora iz Pazina pod vodstvom učiteljice Martine Šajine Ivetić i učitelja Miloša Pernića.

Prije obilježavanja Međunarodnog dana žena održana je redovita godišnja skupštini Udruge antifašista Pazina. Na njoj je predsjednik Antolović podsjetio na aktivnosti tijekom minule godine, zahvalivši članstvu, a pogotovo tvrtkama i obrtima, koji su u ovim teškom vremenima pružili financijsku i materijalnu pomoć na zaštiti i očuvanju antifašističke baštine i tekovina Narodnooslobodilačke borbe. Antolović je naglasio kako UAP danas skrbi i o bolesnim i nemoćnim članovima, ali i onim socijalno ugroženim, na Pazinštini žive 32 korisnika takve pomoći, a radi se o udovicama poginulih boraca. Zahvaljujući Županiji i jedinicama lokalne samouprave tim se osobama nastoji očuvati koliko toliko dostojan život, uz njih pomaže se invalidima, a participira se u troškovima sprovoda.

Antolović je naglasio kako su lani dostojno obilježene mnoge obljetnice sjećanja na događaje iz antifašističke borbe kao što je sjećanje na pogibiju Joakima Rakovca, smrzavanje 26 partizana na Matić poljani, ustrojavanja Prve istarske brigade Vladimir Gortan i bataljuna Pino Budicin, a u povodu Dana antifašističke borbe u Brezovici je član UAP-a Božo Šegon odlikovan Redom Stjepana Radića. U programu rada za ovu godinu prioritet su programska načela UAP-a na promicanju zaštite vrijednosti antifašističke tradicije, te skrb o zdravstvenom, socijalnom i materijalnom položaju boraca Narodnooslobodilačkog rata. Posebno se zalažući se za izjednačavanje prava boraca NOR-a i branitelja u Domovinskom ratu. Na kraju je prihvaćen kalendar obilježavanja značajnijih događanja iz antifašističke borbe, pa će se tako ove godine posebno će se obilježiti 70-ta obljetnica pobjede nad fašizmom i završetak Drugog svjetskog rata. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter