Dan ružicaste vrpce i u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji Dan ružicaste vrpce, koji je obilježen i na pulskoj gradskoj tržnici, usmjeren je borbi za stvaranje nacionalnog programa za lijecenje karcinoma dojke kako bi žene u svojim krajevima mogle dobiti kvalitetnu zdravstvenu skrb u skladu s mogucnostima.

Prethodnih jeseni cilj je pak bio donošenje nacionalnog programa za rano otkrivanje te sve ucestalije bolesti, kazala je potpredsjednica Klub žena lijecenih od karcinoma dojke - Gea Branka Mandelovic Rajko.

- Danas dijelimo promotivne materijale o udruzi i provedbi ranog otkrivanja raka te ružicaste vrpce kojima želimo podsjetiti žene na potrebu mjesecnog samopregleda. Osim toga, ucimo ih prepoznati promjene pulpacijom silikonske dojke. Odaziv je izuzetno dobar, no mnoge žene bježe od štanda zbog straha ili nekog drugog razloga, rekla je Mandelovic Rajko.

Obilježavanje Dana ružicaste vrpce, koja je prvi put upotrijebljena u New Yorku 1991. tijekom trke izlijecenih žena te je službeni simbol nacionalnog udruženja za borbu protiv raka dojke postala naredne godine, u Puli se održava od 2006.


Podijeli: Facebook Twiter