Dan pulskog sveučilišta: Hrvatska ima obalu znanja


"Naša obala nije samo obala ljepote stvorena za turizam već i obala znanja. Na jadranskoj liniji djeluju dubrovačko, splitsko, zadarsko i ovo pulsko sveučilište koji daje veliki doprinos visokom obrazovanju u Hrvatskoj i čije povezivanje s gospodarstvom daju pretpostavku za još veći rast i razvoj Istre", kazao je ministar Željko Jovanović na svečanom obilježavanju Dana Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli pred brojnim uzvanicima s hrvatskih i inozemnih sveučilišta, predstavnicima Županije i Grada Pule te profesorima i studentima.

Ministar je podsjetio da su u tijeku građevinski radovi na studentskom domu i menzi sa čijim će završetkom, kako je kazao, Pula postati pravi studentski grad. Govoreći o skorašnjem ulasku Hrvatske u Europsku uniju Jovanović je najavio da će do srpnja biti predstavljena Strategija obrazovanja RH po uzoru na sličan takav dokument EU-a.

- Svjesni smo da naša ulaganja u obrazovanje od 0,75 posto BDP-a nisu na razini EU-a gdje se ulaže dva do tri posto. No, u EU-u dvije trećine ovih ulaganja čini privatni kapital, a samo trećina dolazi iz proračuna dok je u Hrvatskoj obrnuto. Upravo u iskustvu EU-a vidimo mogućnost razvoja znanosti i obrazovanja, kazao je ministar. Dodao je da hrvatska vlada unatoč krizi ima sluha za znanost jer su rebalansom proračuna sredstva povećana jedino tom resoru i to za 40 milijuna kuna.

Rektor Robert Matijašić osvrnuo se na posljednjih šest godina djelovanja sveučilišta kao i na svoj četverogodišnji mandat koji upravo istječe.

- Malim se, ali značajnim koracima trudimo ispuniti ciljeve iz razvojne strategije koju smo donijeli 2011. godine, ali još je mnogo posla pred nama. U okolnostima u kojima djelujemo učinili smo mnogo, a najveći je problem studentski standard i nedostatak prostora za održavanje studija i širenje ponude. Stoga je nakon završetka doma i menze potrebno nastaviti ulaganje i izgradnju sveučilišnog kampusa za što očekujemo daljnju pomoć Ministarstva i lokalne uprave, a sredstva ćemo tražiti i u strukturnim fondovima EU-a, ističe Matijašić.

Rok za završetak radova doma i menze je siječanj 2014. godine, a nakon opremanja, probno puštanje prostora u funkciju je u proljeće, dok će u punom opsegu dom sa 70 soba i menza za 180 sjedećih mjesta zaživjeti od akademske godine 2014./15. (M. JERIN, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter