Dan prije odvoza smeća obavijest građanima SMS-om

Alen Golja podnio izvješće raškim vijećnicima
Alen Golja podnio izvješće raškim vijećnicima

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Raše direktor 1. Maja iz Labina Alen Golja podnio je izvještaj za prošlu godinu. Ostvarili su prihod od 25,8 milijuna kuna, odnosno dobit u visini 1,6 milijuna kuna. Intenzivno rade na projektu selektivnog prikupljanja otpada. Znatna edukacija usmjerena je na djecu, što se do sada pokazalo najučinkovitijim. Nabavljen je znatan broj žutih kanti.

Testiranje sustava

- Znatna sredstva uložena su u opremu i uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Završen je sveobuhvatni sustav čipiranja kanti, što će u konačnici rezultirati novim načinom odvoza otpada, no još nije za taj dio donijeta kompletna zakonska regulativa, veli Golja.

Prvog srpnja počet će testiranje sustava da bi se utvrdili eventualni nedostaci te građani privikli na novine. "Dan prije planiranog odvoza građani će biti obaviješteni SMS porukom, tako da će moći pripremiti kante. Ukoliko nemaju punu kantu te procijene da će im prostor biti dostatan za još jedan tjedan, ne trebaju iznijeti kantu. Platit će, primjerice, dva odvoza mjesečno, umjesto, redovnih četiri. To će omogućiti sustav pražnjenja kanti po volumenu, za koji smo procijenili da je prihvatljiviji od vaganja", pojašnjava direktor.

Na tom tragu toga formirat će se i cijena. Dio, 60-70 posto bit će fiksni, dok će preostali, varijabilni dio ovisiti o količini odvezenog otpada. Golja još ne zna točne detalje oko cijene s obzirom da zakon još nije decidiran. Također, nadležnost formiranja cijene bit će u ingerenciji lokalnih samouprava. No, ono što sa sigurnošću može reći jest da se labinsko odlagalište otpada u potpunosti prilagodilo novim direktivama te nećemo plaćati penale koji iznose i do 50 tisuća eura dnevno.

Komposteri za kućanstva

Golja je istaknuo da je do sada u odlagalište Cere uloženo 35 milijuna kuna. Sljedeću, treću fazu obuhvaća izgradnja sortirnice i reciklažnog dvorišta za što je ovih dana dobivena građevinska dozvola. Investicija izgradnje sortirnice iznosit će 7,9 milijuna kuna (bez PDV-a), dok je procijenjena vrijednost izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta milijun kuna (bez PDV-a). U četvrtoj fazi sanacije komunalnog odlagališta Cere planirana je izgradnja kompostane. Također, u suradnji s Fondom, planirana je nabavka kompostera za kućanstva. (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter