Dan poslije: Spaljena okolica Sv. Petra u Šumi

Mario Bratulić: Ovo je užas
Mario Bratulić: Ovo je užas

Tek su se danas žitelji sela Pariži, Boljki, Dobrili i Ružići kod Svetog Petra u Šumi mogli uvjeriti u razmjere požara koji je u subotu poslijepodne poharao njihov kraj. Požar je u subotu oko 13 sati buknuo nedaleko od sela Pariži odakle se nošen vjetrom brzo proširio cijelom područjem prema Svetom Petru u Šumi, gdje je zaustavljen prije sela Banovci.

Vatrogasci JVP-a Pazin s članovima DVD-a Pazin, Gračišće, Sutivanac, Savičenta i Lupoglav, kojima su se priključili mnogi mještani, spasili su sela Pariži, Boljki, Ružići i Dobrili. Požar je lokaliziran predvečer, a jutros se, prije spasonosne kiše, cijelo vrijeme dimilo s opožarene, doslovce spaljene zemlje.

Supetarski načelnik Mario Bratulić tijekom jutra je obišao požarište. "Užas je najblaža riječ kojom se može opisati stanje na etrenu", rekao je. Prema njegovoj procjeni izgorjelo je stotinjak hektara uglavnom šume, ali nažalost stradali su i neki nasadi. On smatra kako je požar podmetnut, te moli sve koji bilo što znaju o počinitelju da to jave policiji.

"To nije cinkanje, nego spašavanje naše životne sredine i imovine", kaže Bratulić. Da je požar podmetnut ne dvoji ni Ivan Paris. On je među prvima u selu zamijetio kako se oko 13 sati dim uzdiže iz dolaca nedaleko od sela odakle se vatra proširila cijelim područjem. "Tu preda mnom je, pedesetak metara od mene, zapalio", ljutit je Ivan Paris.

On je sa sumještanima oko sela mnoga polja zasadio lavandom, uspješno je organizirao festival "U poljima lavande", a sada je sve propalo. Sav desetogodišnji trud otišao je u dim.

Njegovo mišljenje dijeli susjed Rino Paris kojem je požar također opustošio polja lavande. Osim polja lavande Rinu Parisu je strada i mlada šuma. Ovdje više nema ničega ni biljaka ni životinja, mnoga je divljač stradala, zaključuje Rino Paris.

Mnogo šume izgorjelo je Aldu Belcu iz Boljki. On se sa sumještanima uključio o gašenje požara i tek sada kad se sve smirilo vidi što se dogodilo, ali strah ga je i pomisliti na to što se sve moglo dogoditi.

Na svom je plamenom putu prema Dobrilima i Ružićima vatra progutala pokretni pčelinjak Anđela Vodopije, oko kojeg se jutros širio miris meda. Naime, jutros je ponovo je planulo uz same Boljke, ali mještani su brzo ugasili vatru koja je buknula usred šume. Izgorjelo pedesetak četvornih metara. Na sreću vatra se nije proširila.

"Za sada je važno otvoriti oči i prijavljivati svako sumnjivo kretanje po ovom području", poručuje Mario Bratulić uz zahvalu vatrogascima i žiteljima koji su na vrijeme spriječili katastrofu. (Zapisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)

Gorjelo na vojnom poligonu "Lindar"
Oko osam sati jutros buknuo je požar na nekadašnjem vojnom poligonu "Lindar" nedaleko sela Bakši u kojem je izgorjelo oko 10 hektara niskog raslinja. Vatrogasci su brzo reagirali pa se požar nije proširio.


Podijeli: Facebook Twiter