Dan pobjede nad velikim zlom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Polaganjem vijenaca ispred spomenika Prvom sisackom partizanskom odredu u šumi Brezovica u sisackoj Posavini pocelo je danas središnje obilježavanje 22. lipnja, Dana antifašisticke borbe u Hrvatskoj te 70. obljetnica osnutka prve antifašisticke postrojbe u okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu i 66. obljetnica pobjede nad fašizmom.

Vijence su prvi položili hrvatski predsjednik Ivo Josipovic, potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Frišcic te izaslanik predsjednice vlade ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandrokovic.

Josipovic
je tijekom govora rekao da je "pogled u antifašisticku prošlost zapravo pogled u buducnost". Kritizirao je "virtualni antifašizam koji ne poštuje partizansku prošlost" i naglasio da antifašizma nema bez partizanskog pokreta. Nakon završetka govora Josipovic je istaknutim i zaslužnim antifašistickim borcima i antifašistima urucio odlicja.

Istovremeno je održan i prosvjed koji je organizirao HCSP i koji je skrenuo pozornost na komunisticke zlocine.

Središnjim skupom u šumi Brezovica kod Siska obilježava se Dan antifašisticke borbe u spomen na Prvi sisacki partizanski odred koji na današnji dan prije 70 godina, 22. lipnja 1941., na dan napada Hitlerove fašisticke Njemacke na Sovjetski Savez osnovan na tom mjestu i ciji je prvi zapovjednik bio Vladimir Janic Capo iz Siska. U tom prvom antifašistickom odredu u Hrvatskoj u tada okupiranoj Europi bilo je 79 antifašistickih boraca. Pripadnici Odreda bili su Posavci, gotovo svi Hrvati iz sisackog kraja. Završetak Drugoga svjetskog rata i pobjedu nad fašizmom i nacizmom doživjelo njih 38.

U povodu Dana antifašisticke borbe, 22. lipnja, predsjednica Vlade Jadranka Kosor uputila je gradankama i gradanima Hrvatske cestitku u kojoj je navela da su u temelje slobodne i demokratske Hrvatske ugradene vrijednosti i stecevine antifašizma.

"Obilježavajuci Dan antifašisticke borbe prisjecamo se 22. lipnja 1941. kada je hrvatski narod ustrojio jednu od prvih antifašistickih postrojbi u okupiranoj Europi, ali i velike pobjede nad jednim od najvecih zala u povijesti. Danas odajemo pocast svim žrtvama nacizma i fašizma, koje zaslužuju naše puno poštovanje, zahvalnost i vjecno sjecanje", porucila je Kosor u cestitki.

Navela je i kako upravo radi ustrajne borbe protiv fašizma, nacizma i svih drugih oblika totalitarizama, danas živimo u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj, u cije su temelje ugradene vrijednosti i stecevine antifašizma.

"Naša je dužnost i obveza, kako prema onima koji su dali živote za slobodu u cijim plodovima danas uživamo, tako i prema buducim naraštajima, cuvati univerzalne vrijednosti mira i tolerancije, dostojanstva i demokracije, kako se zlo fašizma ili bilo kojeg drugog oblika totalitarizma nikada više ne bi ponovilo", istakla je premijerka Kosor u cestitki koju je uputila u ime hrvatske Vlade i svoje osobno ime svim gradankama i gradanima za Dan antifašisticke borbe.


Podijeli: Facebook Twiter