Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 18. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja" u Kninu članovi najvišeg državnog i vojnog vrha čestitali su današnji praznik, zahvalili svim braniteljima za njihovu žrtvu te pozvali na zajedničke napore u daljnjoj izgradnji vladavine prava kao temelja napretka europske Hrvatske.

I dok su nazočni skandiranjem pozdravljali dolazak generala Gotovine, Markača i Čermaka te s pljeskom odobravanja pozdravili govor general-bojnika u miru i sudionika "Oluje" te ratnog zapovjednika 4. gardijske brigade Pauci Damira Krstičevića, obraćanje premijera Zorana Milanovića prekidali su zvižducima negodovanja i dobacivali: "Ne dajte mu govoriti!" i "Ne voliš ti Hrvatsku!".

- Hrvatska nije utemeljena na zločinačkom pothvatu, Hrvatska je zemlja koja je branjena po pravilima rata, s puno srca, malo oružja, malo streljiva, ali i s puno znanja, poručio je Milanović.

Podsjetio je da je Hrvatska branjena i ovdje, ali na težak način i na međunarodnom sudu u Nizozemskoj.

Naglasio je i da nijedna članica od zemalja koje su danas Europa nije prošla ono što je prošla Hrvatska. "Po tome smo drukčiji, bolji i stavljeni na veću kušnju i kao ljudi, i kao građani, i kao kršćani, kao susjedi i kao prijatelji. Zato me ovakve situacije dodatno inspiriraju da stvari nazivamo pravim imenom i da ono što je istina nazovemo tako, a ono što nije istina priznamo da nije istina, da onome tko nas kritizira kažemo da nije u pravu, da priznamo svoje greške, ali i da kažemo da je naš put bio pravi put i nije imao alternative, da je bio put koji je bio nasilno uvjetovan i da smo mogli birati tako nešto ne bismo birali", poručio je premijer.

- Operacija "Oluja" bila je u vojničkom smislu vrhunski provedena akcija, ocijenio je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović posebno čestitajući generalu Anti Gotovini. Ta je operacija omogućila slobodu, demokraciju i mirnu reintegraciju, kazao je te dodao da se u Kninu danas sjećamo uspjeha i pobjede.

Hrvatska, uvjeren je Josipović, pobjeđuje i u miru. Podsjetio je da smo ispunili ozbiljne kriterije za pristup EU-u, ušli u NATO, no dodao je kako još moramo pobijediti i na ekonomskom planu.

- Kada govorim da treba pobijediti u miru, znači da treba pružiti ruku i onima koji su bili na drugoj strani, treba prepoznati da su Hrvatsku voljeli i vole i pripadnici nacionalnih manjina te treba prepoznati da je Hrvatska zemlja koja je otvorena svim svojim građanima i takva mora i ostati, a ona će takva i ostati jer je demokratska i europska, naglasio je.

Prije 18. godina Hrvatska se, kako je rekao predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, uzdigla u punini snage i domoljublja svoje mladosti "koja nije znala i htjela politički kadrovirati, mladosti koja je voljela i danas voli ovu zemlju i želi joj dobar i prosperitetan razvoj u EU-u".

- Oluja je, naglasio je Leko, bila legitimna obrambena i oslobodilačka akcija i ono u čemu bismo svi danas trebali tražiti snagu i nadahnuće za prevladavanja teškoća s kojima se Hrvatska danas suočava.

General-bojnik u miru Damir Krstičević prisjetio se svih onih koji su se od Vukovara do Cavtata i od Plitvica do Knina žrtvovali za domovinu. "Ne smijemo zaboraviti da su kao svoju domovinu Republiku Hrvatsku branili i brojni odani sinovi našeg naroda u BiH, mnogi odani Srbi, Muslimani, Albanci i nekoliko stotina stranaca", podsjetio je Krstičević.

Prisjetio se generala koji su do 16. studenog 2012. vodili, kako je rekao, dva rata. "Domovinski rat i rat za istinu na sudu u Haagu i u oba su pobijedili te dokazali da je hrvatski narod vodio pravednu borbu za slobodu i neovisnost. Na njihovim primjerima trebamo nastojati graditi nacionalni konsenzus oko temeljnih stvari kao što je Domovinski rat", naglasio je.

Vjerujem, rekao je, da nakon oslobađajuće presuda našim generalima možemo zatvoriti to povijesno razdoblje i okrenuti se novim pobjedama i izazovima u danima koji slijede.

Uoči središnje proslave na Trgu dr. Ante Starčevića u zrak je pušteno 18 golubica kao simbol 18. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja".

Središnjoj svečanosti u Kninu nazočili su, među ostalim, najviši državni i vojni dužnosnici, članovi vlade i sabora te predstavnici diplomatskog zbora akreditiranog u Republici Hrvatskoj. Prvi put na kninskoj su svečanosti zajedno bili i trojica oslobođenih generala Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak. Svečanost je uveličao i tradicionalni nastup Orkestra oružanih snaga i Klape Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice.

Josipović: Zviždanjem Milanoviću uvrijeđeni svi sudionici proslave u Kninu
Oni koji su izviždali premijera Zorana Milanovića uvrijedili su sve sudionike proslave u Kninu, izjavio je danas hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Kninu, gdje je govor premijera Milanovića, tijekom središnje proslave Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti te dana hrvatskih branitelja, prijepodne prekidan zvižudicma i glasnim negodovanjem.

"Čuli smo odličan govor premijera, a jedna grupa je zviždala. Evo, i vi (novinari) pitate samo o tome, a malo se govori o onome što je bit. Oni (koji su zviždali) su zapravo uvrijedili sve sudionike ovdje, uvrijedili su branitelje, uvrijedili su dane kojih se sjećamo", odgovorio je Josipović novinarima, zamoljen za komentar zviždanja Milanoviću, ali i njemu kada je u govoru spomenuo potrebu "oprosta i drugoj strani". Predsjednik je izrazio žaljenje što se to dogodilo te izrazio nadu da se to više neće ponoviti.

"Meni nisu zviždali, osim kad sam govorio o pomirenju i miru, a ta činjenica dovoljno govori tko su ti ljudi", poručio je Josipović.

J. Kosor: Nije dobro što se premijeru Milanoviću zviždalo
Bivša predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor izjavila je kako nije dobro što se danas u Kninu zviždalo aktualnom predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću jer, kako je rekla, Dan pobjede pripada svima nama.

"Postoji puno načina za izražavanje nezadovoljstva državnom politikom, a najbolje mjesto za to su biračke kutije, odnosno birački listići, a nikako na Dan pobjede koji pripada svima nama", rekla je Kosor danas u Kninu.

Karamarko: Zviždanje Milanoviću bacilo sjenu na proslavu
Zviždanje premijeru Zoranu Milanoviću bacilo je sjenu na veličanstvenu proslavu, ali za to ne treba tražiti krivca, izjavio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, komentirajući zvižduke i negodovanja kojima je danas prekidan premijerov govor na središnjoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu.

"Nisam zadovoljan, mislim da je to bacilo sjenu na proslavu koja je doista veličanstvena", rekao je Karamarko novinarima u Kninu, ističući kako bi nezadovoljstvo Milanovićevim razmišljanjima, izričajem i politikom koju vodi trebalo izraziti na izborima.

Matić: Oni koji su zviždali govore više o sebi
Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je kako je "jako teško" doživio zviždanje premijeru Milanoviću.

"Demokracija dopušta svašta, međutim ovo je danas bilo mjesto na kojem nešto slavimo", dodao je, istaknuvši da su Oružane snage i Ministarstvo branitelja u zadnjih nekoliko mjeseci mukotrpno radili na organizaciji proslave, kojoj su po prvi put nakon oslobađajuće presude u Haagu nazočili generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

"Po prvi puta u 18 godina nakon vojnoredarstvene operacije 'Oluja' danas je na svečanosti govorio hrvatski branitelj (general Damir Krstičević). I, šta još hoćete", poručio je ministar Matić.

Po njegovim riječima, oni koji su zviždali "više govore o sebi, nego što bi mogli drugoga povrijediti". "Narodna poslovica kaže da će glupana i kvrgavih grana uvijek biti", zaključio je Matić. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter